Európsky parlament bude hlasovať o zrušení striedania letného a zimného času

NETKY.SK • 2 Február 2018, 06:00 • 2 min
Európsky parlament bude hlasovať o zrušení striedania letného a zimného času

BRUSEL - Európsky parlament (EP) bude vo štvrtok 8. februára hlasovať počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu o návrhu uznesenia, ktoré požaduje zrušenie striedania letného a zimného času.

slovakia

left justify in out

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská (KDH), ktorá sa v EP tejto téme dlhodobo venuje, povedala, že podľa najnovších vedeckých štúdií striedanie času, ktoré sa robí dvakrát za rok, nemá žiadne pozitívne účinky na ekonomiku. Skôr naopak - posúvanie hodinových ručičiek škodí ľudskému zdraviu, poľnohospodárstvu a spôsobuje viac dopravných nehôd.

 

"Odhady priamych a nepriamych nákladov len na zdravotné následky každoročnej zmeny času v členských štátoch EÚ sa vyšplhali až na 131 miliárd eur. To je takmer toľko, ako ročný rozpočet na fungovanie európskych inštitúcií," zdôraznila Záborská.

 

Podľa nej ak poslanci na budúci týždeň schvália predložený návrh uznesenia, zvýšia politický tlak na Európsku komisiu, aby navrhla novelu smernice, ktorá by raz a navždy zrušila striedanie času v celej EÚ.

 

"Už v roku 2015 sme vytvorili pracovnú skupinu poslancov, ktorá sa venuje tejto téme. Minulý rok sme zorganizovali aj odbornú konferenciu pre kolegov v parlamente a pre zástupcov verejnosti. Záver bol jednoznačný: striedanie času je prežitok z minulosti, ktorý treba zrušiť," uviedol predseda právneho výboru EP (JURI) Pavel Svoboda. Ten je v EP na čele iniciatívy za zrušenie striedania letného a zimného času.

 

Podľa nedávneho výskumu deviatich európskych univerzít, podľa ktorého zmena času spôsobuje zdravotné problémy u približne 20 percent Európanov. Patria k nim únava, ospalosť a dezorientácia, poruchy trávenia, migrény a depresie, výnimočne aj infarkty. Ťažkosti zažívajú aj ľudia postihnutí autizmom. Neprirodzená zmena spánkového rytmu môže pôsobiť aj ako spúšťač geneticky podmienených chorôb, ako sú obezita či cukrovka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona