Európsky deň veternej energie akcentuje jej prednosti od roku 2007

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 14:58 • 2 min
Európsky deň veternej energie akcentuje jej prednosti od roku 2007

BRATISLAVA/BRUSEL - Cieľom Európskeho dňa veternej energie, ktorý pripadá na 15. júna, je prezentovať prednosti jedného z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) - veternej energie. Prvýkrát sa Európsky deň veternej energie slávil 15. júna 2007.

slovakia

left justify in out

Podľa webovej stránky Globálnej rady pre veternú energiu (The Global Wind Energy Council, GWEC) v roku 2017 sa uskutočnia podujatia v rámci Gblobálneho dňa veternej energie vo Fínsku, Francúzsku, Iráne, Juhoafrickej republike, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku a Taliansku.

 

Napríklad Francúzsko avizovalo vyše 20 podujatí súvisiacich s využívaním veternej energie, do 20 ich má pripravené aj Rakúsko.

 

Podľa portálu enpos.sk veterná energetika na Slovensku predstavuje len zlomok vyrobenej elektrickej energie. Veterné parky nepatria na Slovensku k veľmi rozšíreným spôsobom výroby energie.

 

Prvý veterný park Cerová bol spustený do prevádzky v roku 2003, ďalšia elektráreň je na Myjave na Ostrom Vrchu.

 

Veterná energia spolu s vodnou, slnečnou, geotermálnou energiou a biomasou patrí medzi OZE. Tie definuje Zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

 

Význam vetra a z neho získanej energie sa prvýkrát pripomínal v roku 2007 z iniciatívy Európskeho združenia veternej energie (EWEA) sídliaceho v Bruseli. Od roku 2009 sa tento deň slávi na svetovej úrovni pod názvom Globálny deň veternej energie (Global Wind Day). Jeho organizátorom je GWEC a v aktivitách sa pripája k EWEA.

 

Okolo 15. júna je vhodné zorganizovať deň otvorených dverí vo veterných parkoch, okrem toho sa zvyčajne konajú výstavy, dielne, prednášky, výstavy so zámerom oboznámiť verejnosť s významom veternej sily premieňanej na energiu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies