Európsky deň tiesňového čísla 112 upozorní na falošné volania

NETKY.SK • 10 Február 2015, 14:59 • 2 min
Európsky deň tiesňového čísla 112 upozorní na falošné volania

BRUSEL/BRATISLAVA - Falošné, prípadne neodôvodnené volania na tiesňové číslo 112 sa v roku 2015 stali dominantnou témou Európskeho dňa tiesňového čísla 112.

slovakia

left justify in out

Pripadá na 11. februára a jedným z hlavných cieľov jeho zaradenia do kalendára dní je zvýšiť povedomie o čísle 112 v celej Európskej únii (EÚ). Hlavnou myšlienkou tohto európskeho dňa je zachrániť v celej únii pomocou jedného čísla tiesňového volania čo najviac životov.
     

Ako informovala Európska asociácia liniek tiesňového volania (The European Emergency Number Association, EENA), nezisková organizácia so sídlom v Bruseli, takmer všetky služby záchranného systému sa vo svojej praxi stretávajú s neodôvodnenými telefonátmi.
     

Lenže môže nastať prípad, že v tej istej chvíli niekde inde môže reálne istý človek potrebovať pomoc a nemôže sa na tiesňovú linku dovolať. Práve táto okolnosť môže niekedy rozhodnúť o tom, či bude niekto ďalej žiť alebo zomrie. Zároveň ide o finančne náročný problém, lebo záchranné služby sú nútené investovať ďalšie prostriedky na zabezpečenie svojej dostupnosti.
     

Tiesňové číslo sa zaviedlo už v roku 1991 s tým, aby sa uľahčil občanom, najmä cestujúcim a turistom, prístup k pomoci v celej Európskom spoločenstve v prípade núdze. Od roku 1998 platí pre všetky členské štáty už súčasnej únie povinnosť zaistiť bezplatné telefonovanie na toto číslo z pevnej linky ale aj z mobilu.
     

Od roku 2003 majú telekomunikačné spoločnosti povinnosť poskytovať informácie na zabezpečenie lokalizácie volajúceho, aby ho zložky záchranného systému mohli rýchlejšie nájsť. Ide napríklad o obete nehôd. Európska komisia (EK) spolu s Európskym parlamentom (EP) a Radou EÚ vo februári 2009 chceli prispieť k informovanosti o tomto čísle, preto 11. február vyhlásili za Európsky deň tiesňového čísla 112.
     

EENA organizuje každý rok slávnostné odovzdávanie cien 112 Awards (The 112 Awards Ceremony) s tým, aby sa dostalo uznania a ocenenia jednotlivcom alebo aj organizáciám, ktoré sa osobitne angažovali pri plnení povinností, prípadne propagovaní Európskeho tiesňového čísla 112.
     

Cena112 Awards je celoeurópska súťaž, jej cieľom je popularizovať tiesňové číslo 112 v celej EÚ a podporovať jeho správne používanie. Ceny za účasti najvyšších predstaviteľov Európskeho parlamentu a Európskej komisie každoročne udeľuje EENA.
     

Na Slovensku v súvislosti s Európskym dňom 112 podľa informácií zverejnených na stránke Ministerstva vnútra SR pripravili koordinačné strediská integrovaného záchranného systému (KS IZS) na rok 2015 program v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove, Trenčíne a Trnave. Program je zameraný na žiakov základných a študentov stredných škôl. V Košiciach sa chystajú vyhlásiť IV. ročník výtvarnej súťaže "Deň 112 očami detí". Okrem toho organizátori pripravili prezentácie činnosti záchranných zložiek a diskusie o tom, čo je oprávnené a čo neoprávnené volanie.
     

Okrem Európskeho dňa tiesňového čísla 112 sa na Slovensku 1. decembra 2014 konal druhýkrát Národný deň 112. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies