Európsky deň recyklácie batérií zdôrazňuje nutnosť ich zberu a recyklácie

NETKY.SK • 9 September 2017, 17:49 • 2 min
Európsky deň recyklácie batérií zdôrazňuje nutnosť ich zberu a recyklácie

BRATISLAVA - S cieľom zvýšiť povedomie spotrebiteľov o potrebe zberu a recyklácie batérií si dnes pripomíname Európsky deň recyklácie použitých batérií a akumulátorov.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov zverejnených ministerstvom životného prostredia bolo v roku 2016 na Slovensku predaných 1 236 ton prenosných batérií, správne vyzbieraných a recyklovaných bolo 478 ton.

„V modernom elektronickom svete, kde máme na batérie takmer všetko, od hračiek pre najmenších, cez telefóny až po náradie v dielňach, je dôležité obracať sa na spotrebiteľov s prosbou, aby nezahadzovali použité batérie a elektroodpad do zmesového odpadu alebo ich nechávali doma v šuplíkoch, ale aby ich odniesli do zberných nádob na to určených," uviedol Ronald Blaho, konateľ spoločnosti ASEKOL SK, ktorá je organizáciou zodpovednosti výrobcov pre batérie a akumulátory. Dodal, že ASEKOL SK má po celom Slovensku umiestnených 4 131 nádob na zber batérií. Správne vyzbierané batérie budú podľa neho zrecyklované, zatiaľ čo batérie, ktoré skončia v nesprávnych nádobách alebo na skládkach, sú pre životné prostredie záťažou.

Európsky deň recyklácie použitých batérií a akumulátorov vyhlasuje každoročne Európske združenie EUCOBAT pri príležitosti narodenín Luigiho Galvaniho, priekopníka elektrickej energie, ktorý sa preslávil pokusmi s takzvanou živočíšnou elektrinou. Jeho bádateľská činnosť priviedla jeho súčasníka a oponenta Allesandra Voltu k zostrojeniu prvého galvanického článku, ktorého princíp sa stal základným konštrukčným prvkom všetkých dnešných elektrických batérií a akumulátorov. EUCOBAT je asociáciou združujúcou organizácie, ktoré v mene výrobcov zabezpečujú v členských krajinách Európskej únie zber použitých batérií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies