Európsky bankový dozor preveril 51 bánk v 16 krajinách

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 09:13 • 2 min
Európsky bankový dozor preveril 51 bánk v 16 krajinách

FRANKFURT NAD MOHANOM - Bankový dozor EÚ (EBA) v posledných mesiacoch preveril 51 finančných inštitúcií v 16 krajinách. Cieľom záťažového testu bolo odhaliť staré finančné bremená alebo kapitálové medzery v bilanciách týchto bánk.

slovakia

left justify in out

Na teste sa zúčastnilo aj 93 zo 129 bánk, na ktoré dohliada priamo Európska centrálna banka (ECB). Podľa informácií agentúry DPA budú výsledky záťažových testov EBA zverejnené dnes v neskorých večerných hodinách, výsledky testu ECB sa zatiaľ nezverejnia.

 

V záťažovom teste museli banky dokázať, že aj v komplikovaných podmienkach majú dostatok kapitálu, aby mohli pokračovať v podnikaní. EBA použila viaceré scenáre, v ktorých hlavnú úlohu zohrali veľké ekonomické šoky v Európe, konkrétne pokles hospodárstva o 1,2 % v tomto roku, o 1,3 % v budúcom a v roku 2018 len mierny rast 0,7 %. Po novom EBA aplikovala aj právne riziká, napríklad, vysoké pokuty pre banky. Pokiaľ by sa test aplikoval na spotrebiteľov, vyzeral by nasledovne: Sú príjmy, úspory a poistenia dostatočné pre prípad, že sa auto a práčka pokazia naraz, zamestnávateľ skrachuje a v nasledujúcom roku človek nenájde prácu?

 

Na rozdiel od predchádzajúcich záťažových testov EBA nepreverovala banky priamo na mieste. Inštitúcie museli jednotlivé scenáre simulovať vo svojich interných systémoch a vyplniť príslušné tabuľky od EBA. Bankový dozor chce pre každú banku zverejniť zhruba 12.000 údajov, varuje však pred unáhlenou interpretáciou. Cieľom tohto testu je preveriť schopnosť prežitia banky v krízovej situácii a odhaliť potenciálne riziká v bilanciách bánk.

 

Predchádzajúceho testu v roku 2014 sa zúčastnilo 123 bánk. Neuspelo 24 inštitúcií, ktorým chýbalo na prežitie celkovo 24,6 miliardy eur. V teste neuspeli predovšetkým banky, u ktorých sa to očakávalo. Príkladom bola realitná finančná spoločnosť Hypo Real Estate, ktorú musel štát zachraňovať z peňazí daňových poplatníkov. V tomto roku sa očakáva, že problémy vykážu najmä talianske banky, ktoré sú zaťažené veľkým objemom nedobytných úverov. Ak naozaj v teste prepadnú, mohlo by to talianskej vláde otvoriť cestu k pomoci v rádoch miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona