Európsku úniu znepokojuje možnosť prerušenia tranzitu ruského plynu

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 14:52 • 2 min
Európsku úniu znepokojuje možnosť prerušenia tranzitu ruského plynu

BRUSEL - Kyjev má Moskve za plyn do piatka zaplatiť 2 mld. USD. Európska únia by dokázala zvládnuť týždenné prerušenie dodávok.

slovakia

left justify in out

 Krajiny Európskej únie, napríklad Poľsko a Grécko, znepokojuje možnosť nedostatku plynu a ekonomických škôd, ak Rusko zastaví dodávky na Ukrajinu, ktorá má do piatka Moskve za plyn zaplatiť 2 mld. USD. "Narušenie dodávok z Ukrajiny je pre Grécko najhorším scenárom," konštatovali energetickí experti krajiny. Poľsko uviedlo, že akékoľvek výpadky by mohlo nahradiť dovozom cez 

 

Bielorusko, ale bude potrebovať súhlas Gazpromu na presmerovanie prepravy.

Keďže terajšia zima je mierna, zásoby plynu v EÚ sú o zhruba 10 mld. kubických metrov väčšie ako v roku 2013. Znamená to, že týždenné prerušenie dodávok by sa dalo zvládnuť. Trojtýždňový výpadok by však vyvolal problémy v oblasti dodávok a zvýšil by ceny. Napriek mimoriadnemu napätiu medzi Moskvou a novou prozápadnou vládou v Kyjeve ruský energetický gigant Gazprom zatiaľ Ukrajine plyn dodáva. Bývalá sovietska republika je pre Moskvu strategicky dôležitá ako hlavná trasa prepravy plynu do EÚ, ktorá je najväčším ruským zákazníkom. 

 

Možnosť Slovenska pomôcť Ukrajine závisí od využitia reverzného toku, ktorého realizácia je podľa Európskej komisie takmer schválená, ale pre turbulencie na Ukrajine to ešte treba podpísať. Zdroj z Európskej únie, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že potrvá šesť mesiacov, kým sa bude môcť využiť reverzný tok a touto trasou by sa mohlo v úvode prepravovať 6 mld. kubických metrov plynu ročne. Ukrajina ročne spotrebuje viac ako 50 mld. kubických metrov plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona