Európsku ekonomiku má podporiť 250 projektov v hodnote 100 miliárd eur

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 18:54 • 2 min
Európsku ekonomiku má podporiť 250 projektov v hodnote 100 miliárd eur

BRUSEL - Šéf Európskej investičnej banky (EIB) Werner Hoyer posudzuje európsky investičný program pozitívne. Iniciatíva doteraz eviduje zhruba 250 projektov v hodnote 100 miliárd eur, ktoré majú podporiť európsku ekonomiku.

slovakia

left justify in out

Vlani vznikol tzv. Junckerov plán, ktorý má do roka 2017 vyvolať štátne a súkromné investície v celkovej hodnote 315 miliárd eur. "Máme množstvo sľubných projektov. Som presvedčený, že cieľ splníme a do troch rokov zmobilizujeme investície v rozsahu 315 miliárd eur, i keď ide o ambiciózny cieľ," povedal Hoyer pre DPA.

 

Spokojná je aj Európska komisia, ktorá nevylučuje predĺženie plánu do obdobia po roku 2018. Brusel chce predložiť príslušný návrh, termín však neuviedol.

 

Cieľom Jeana-Claudea Junckera, ktorý tento plán navrhol, je oživiť konjunktúru v Európe a znížiť príliš vysokú nezamestnanosť vo viacerých členských štátov. Peniaze by mali pochádzať najmä od súkromných investorov. Kľúčovou súčasťou plánu je Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý vznikol na jeseň minulého roka a disponuje sumou 21 miliárd eur.

 

Piatimi miliardami eur prispela EIB a 16 miliárd eur prišlo vo forme garancií z rozpočtu EÚ. Junckerov plán bude podporovať projekty v oblastiach dopravy, energetiky a infraštruktúry.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies