Európsku Cenu Karola Veľkého za rok 2016 dostane pápež František

NETKY.SK • 23 December 2015, 13:43 • 2 min
Európsku Cenu Karola Veľkého za rok 2016 dostane pápež František

AACHEN - Cenu Karola Veľkého udeľovanú za zásluhy o zjednotenie Európy si v roku 2016 prevezme pápež František.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA to dnes oznámil príslušný výbor a predstavitelia nemeckého mesta Aachen, kde sa táto cena tradične odovzdáva.


Odovzdávatelia v zdôvodnení svojho výberu poukazujú na krízy v Európskej únii z posledných rokov a vyjadrujú presvedčenie, že zatiaľ čo "mnoho občianok a občanov v Európe hľadá orientáciu, jeho svätosť pápež František vysiela posolstvo nádeje a povzbudenia".


Hlavu katolíckej cirkvi pritom označujú za "hlas svedomia", požadujúci sústredenie pozornosti na ľudí a pripomínajúci, že Európa má napĺňať záväzky mieru, slobody, práva, demokracie a solidarity, ktoré vychádzajú z ideálov svojich zakladateľov.


Cenu Karola Veľkého za rok 2016 majú v rozpore s tradíciou odovzdať Františkovi priamo v Ríme. Presný termín zatiaľ nie je známy.


Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľov patria okrem iných aj bývalý československý a český prezident Václav Havel či nemecká kancelárka Angela Merkelová. V roku 2004 dostal "mimoriadnu" Cenu Karola Veľkého taktiež vtedajší pápež Ján Pavol II. Oceneným za rok 2015 je predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies