Európski spotrebitelia prezentovali očakávania od slovenského predsedníctva

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:40 • 2 min
Európski spotrebitelia prezentovali očakávania od slovenského predsedníctva

BRATISLAVA – Jednotný digitálny trh, presadzovanie spotrebiteľských práv a energie sú tri hlavné oblasti záujmu európskych spotrebiteľov počas blížiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Európska spotrebiteľská organizácia (BEUC) a jej slovenský člen Združenie slovenských spotrebiteľov (ZSS) sa stretli so štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva SR Rastislavom Chovancom, aby prezentovali svoje očakávania.

 

Prvou z troch kľúčových tém spotrebiteľov je jednotný digitálny trh, v rámci ktorého Európska komisia nedávno navrhla nové pravidlá pre online predaj digitálnych služieb a výrobkov.

 

„Spotrebitelia v celej únii nakupujú čoraz viac online, napriek tomu stále pociťujú prekážky pri cezhraničných nákupoch, existujú medzery v ochrane a neistota v zákonných pravidlách,“ upozornili organizácie. Zástupcovia BEUC a ZSS sa domnievajú, že úsilie modernizovať spotrebiteľskú legislatívu by malo viesť k lepšej ochrane, a nie k oslabeniu spotrebiteľských práv alebo k rozdielnosti práv pri bežných a online nákupoch.

 

Za svoju druhú prioritu označili primerané presadzovanie spotrebiteľských práv. Rozširovanie práv pre európskych spotrebiteľov má podľa nich význam len vtedy, ak sú tieto práva aj dostatočne presadzované. To si vyžaduje silné štátne inštitúcie v každej členskej krajine.

 

Treťou oblasťou sú energie, kde komisia zavádza svoju energetickú stratégiu a čoskoro pripraví nové pravidlá pre energetický trh. Organizácie zdôraznili, že tieto pravidlá by mali zabezpečiť transparentné ceny, dostatočný výber, lepšiu kontrolu spotreby a platieb i jasné pravidlá pre spotrebiteľov ochotných investovať do domácich obnoviteľných zdrojov energií.

 

„Slovenské predsedníctvo upriami európske rokovania na množstvo otázok, ktoré sú pre spotrebiteľov veľmi dôležité. Či už presadzovanie spotrebiteľských práv, digitálne služby a práva na zákonné záruky a ochranu alebo energie, spotrebitelia potrebujú a očakávajú skutočné prínosy z aktivít EÚ,“ uviedol prezident BEUC Örjan Brinkman.

 

„Presadzovanie spotrebiteľských práv je hlavnou prioritou slovenských spotrebiteľov a spotrebiteľských organizácií. Veríme, že slovenské predsedníctvo prispeje k zvýšeniu povedomia vlastnej sily spotrebiteľov v každodennom živote,“ doplnil výkonný riaditeľ ZSS Miroslav Tulák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies