Európski poslanci odobrili novú schému pre ovocie, zeleninu a mlieko na školách

NETKY.SK • 12 Január 2016, 08:13 • 2 min
Európski poslanci odobrili novú schému pre ovocie, zeleninu a mlieko na školách

BRUSEL - Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre poľnohospodárstvo dnes podporil nové opatrenia na posilnenie finančnej schémy EÚ pre poskytovanie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov v európskych školách. Nové opatrenia kladú väčší dôraz na vzdelávanie detí v oblasti zdravej výživy, zvýšenie príslušného rozpočtu a zlúčenie doteraz oddelených systémov podpory pre poskytovanie mlieka, ovocia a zeleniny školákom.

slovakia

left justify in out

"Zdravá a vyvážená strava je základom dobrého zdravia, ale spotreba ovocia, zeleniny a mlieka klesá v celej EÚ. To je dôvod, prečo je nanajvýš dôležité posilniť schému pre školské ovocie, zeleninu a mlieko zvýšením rozpočtu tohto programu, ktorý treba zamerať viac na vzdelávanie o zdravom stravovaní," uviedol belgický socialistický europoslanec Marc Tarabella, ktorý je v EP zodpovedný za túto legislatívu a je šéfom vyjednávacieho tímu europarlamentu pri rokovaniach s ostatnými inštitúciami EÚ.

 

Poľnohospodársky výbor EP pripravil uzavretie dohody medzi EP a luxemburským predsedníctvom v Rade EÚ, ku ktorému došlo 10. decembra. Dohoda znamená 250 miliónov eur ročne vyčlenených z rozpočtu EÚ na zdravšie stravovanie na školách v členských štátoch únie. Parlament v rámci vyjednávaní získal ďalších 20 miliónov eur ročne na "mliečne" opatrenia.

 

Dohodnutá finančná schéma znamená ročnú podporu pre mlieko a mliečne výrobky vo výške 100 miliónov eur, ďalších 150 miliónov eur je určených pre ovocie a zeleninu.

 

Europoslanci zároveň presadili, že iba výrobky s obsahom zdravej výživy môžu byť distribuované na školách. Pridané sladidlá a umelé dochucovadlá budú zakázané. Distribúcia výrobkov s prídavkom cukru, soli a tuku na školách by mala byť povolená len výnimočne. Prísne obmedzenie množstva týchto prídavkov v konečnom výrobku bude definované na úrovni EÚ a kým sa takýto produkt dostane do škôl, bude musieť byť schválený aj na úrovni národných zdravotných orgánov.

 

Potravinárske výrobky obsahujúce pridané ovocie, orechy alebo kakao, ako je čokoládové mlieko alebo jogurty s ovocím a inak ochutené potraviny, budú mať aj naďalej nárok na financovanie z prostriedkov EÚ v rámci uvedenej finančnej schémy. Poslanci EP však presadili, že EÚ v tomto prípade zaplatí iba mliečnu časť takýchto výrobkov, kde mliečna časť musí tvoriť aspoň 90 percent alebo vo výnimočných prípadoch aspoň 75 percent z konečného produktu.

Úprava schválená dnes príslušným výborom EP musí byť ešte odsúhlasená v pléne, k čomu dôjde v marci alebo apríli tohto roku. Následne nové opatrenia musí schváliť aj Rada EÚ, k čomu dôjde počas holandského alebo slovenského predsedníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies