Európski poslanci debatujú o uznaní palestínskeho štátu

NETKY.SK • 26 November 2014, 09:57 • 2 min
Európski poslanci debatujú o uznaní palestínskeho štátu

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu budú v stredu popoludní diskutovať s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou o tom, či uznať alebo neuznať Palestínu ako štát.

slovakia

left justify in out

Parlament by mal o tejto otázke hlasovať vo štvrtok, uvádza oficiálna stránka EP. Mogheriniová prednedávnom vyzvala na vytvorenie fungujúceho palestínskeho štátu, členské štáty EÚ však v otázke jeho uznania ostávajú rozdelené.

 

Palestínsky štát 30. októbra oficiálne uznalo ako prvé spomedzi západoeurópskych krajín Švédsko. Tesne pred tým britský parlament symbolicky uznal Palestínu za samostatný štát, čo je však v rozpore s oficiálnou politikou Spojeného kráľovstva. Nezávislú Palestínu dnes uznávajú desiatky štátov sveta - väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov. V rámci EÚ zvrchovanosť Palestíny v minulosti uznali aj Slovensko, Poľsko či Maďarsko, no urobili tak ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies