Európski odborári chcú zvolať na protesty do Bruselu 100.000 ľudí

NETKY.SK • 2 September 2010, 12:10 • 2 min
Európski odborári chcú zvolať na protesty do Bruselu 100.000 ľudí

Európski odborári chcú zvolať na protesty do Bruselu 100.000 ľudí

slovakia

left justify in out

Až 100.000 ľudí chce Európska konfederácia odborov (ETUC) sústrediť do Bruselu, aby tí prišli v jeden deň protestovať pred budovy inštitúcií Európskej únie proti rozsiahlym úsporným opatreniam vlád po celej Európe.
      ETUC zvoláva odborárov i zamestnancov do ústredia EÚ na 29. september, ktorý nazvala Európskym dňom akcie. V rovnakom čase sa udejú protesty aj v niektorých ďalších európskych metropolách - zatiaľ sú ohlásené zo Španielska, Talianska, Portugalska, Lotyšska a Poľska.
      Odborárom sa nepáči, že Brusel "ordinuje" členským štátom veľké škrty v rozpočtoch a tieto opatrenia sú ohrozením pre zamestnanosť i ekonomický rast. "Finančná kríza postavila Európu do najhoršej situácie od 30. rokov minulého storočia - 23 miliónov nezamestnaných, milióny ľudí sú zraniteľní a ich osud je neistý, čím rastie sociálne napätie naprieč Európou. My sme krízu nezapríčinili. Účet za ňu by mali zaplatiť banky, nie pracujúci," píše sa vo výzve, ktorú ETUC adresoval svojim členským organizáciám.
      "Budeme demonštrovať 29. septembra a budeme artikulovať problémy vo finančnej i sociálnej oblasti, ktoré nás nemôžu nechať pokojnými a ktoré sú spojené s rozsiahlymi úspornými opatreniami vlád po celej Európe. Znepokojujú nás najmä nezamestnanosť a zvyšujúca sa nerovnosť na pracovnom trhu," komentoval generálny sekretár ETUC John Monks.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies