Európski občania navrhujú zákaz pesticídu glyfosát v celej EÚ

NETKY.SK • 10 Január 2017, 14:14 • 2 min
Európski občania navrhujú zákaz pesticídu glyfosát v celej EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) sa dnes rozhodla zaregistrovať novú Európsku občiansku iniciatívu (EOI), ktorej cieľom je zákaz chemickej látky glyfosát v členských krajinách EÚ.

slovakia

left justify in out

Iniciátori tiež požadujú reformu postupu schvaľovania pesticídov a stanovenie záväzných cieľov v oblasti znižovania ich používania.

 

Glyfosát z dielne spoločnosti Monsanto je derivát glycínu, ktorý slúži ako širokospektrálny herbicíd, účinná látka mnohých komerčných produktov. Slúži najmä ako prostriedok proti burine. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2015 zaradila glyfosát medzi pravdepodobné karcinogénne látky pre človeka.

Komisia uviedla, že nová občianska iniciatíva bude oficiálne zaregistrovaná 25. januára. Organizátori iniciatívy majú rok na to, aby predložili najmenej milión podpisov z minimálne siedmich členských krajín Únie. Následne EK bude musieť do troch mesiacov na túto výzvu oficiálne zareagovať.

 

Komisia musí preskúmať, či požadované ciele občianskej iniciatívy sú v súlade s európskou legislatívou a či spadajú pod právomoci exekutívy EÚ.

Kolégium komisárov dnes prerokovalo právnu prípustnosť tejto iniciatívy a komisári dospeli k záveru, že boli splnené zákonné podmienky pre jej registráciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona