Európski mliekari chystajú začiatkom septembra veľký protest v Bruseli

NETKY.SK • 11 August 2015, 16:05 • 2 min
Európski mliekari chystajú začiatkom septembra veľký protest v Bruseli

BRUSEL - Európska mliečna rada (EMB) vyzvala európskych výrobcov mlieka a farmárov, aby sa 7. septembra zúčastnili na masovom proteste v Bruseli zameranom proti súčasnej politike EÚ v oblasti výroby mlieka.

slovakia

left justify in out

V tento deň (7.9.) sa v Bruseli uskutoční mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre poľnohospodárstvo, na ktorom budú ministri diskutovať o riešeniach a opatreniach v prospech oživenia sektoru mlieka a mliečnych výrobkov.

 

Predseda EMB Romuald Schaber uviedol, že nátlaková protestná akcia farmárov má ministrov upozorniť na vážnosť situácie, keď ceny mlieka v EÚ sú v znamení "nekončiacej klesajúcej špirály". Upozornil, že v niektorých členských krajinách EÚ sa cena mlieka dostala na 25 centov za liter (Belgicko, Francúzsko), pričom výrobné náklady sú viac ako 40 centov za liter. V roku 2014 však najdramatickejší prepad cien - na 16 až 17 centov za liter - zaznamenali tri pobaltské krajiny.

 

"Európa sa topí v mlieku a ceny mlieka ruinujú našich poľnohospodárov!" uvádza sa v stanovisku EMB vyzývajúcom farmárov na účasť na bruselskej demonštrácii. Podľa EMB je situácia z hľadiska farmárov drastická, výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov "brutálne klesá" ich životná úroveň, pričom vinu za túto situáciu nesú politici.

 

Schaber žiada, aby začiatkom septembra európski výrobcovia mlieka dali sami o sebe vedieť v Bruseli. Od ministrov poľnohospodárstva požadujú okamžité zavedenie krízového nástroja, takzvaného Programu pre trhovú zodpovednosť (MRP). Tento nástroj vyvinula mliečna rada a navrhuje pre obdobie krízy konkrétne postupy, ako zabrániť krízam v mliečnom sektore.

 

Plánovaná demonštrácia by mala združiť producentov mlieka z celej Európy, ktorí chcú svoj pochod zdôrazniť za pomoci traktorov. Schaber v liste pre združenia výrobcov mlieka zdôraznil, že výrobcovia aj touto nátlakovou akciou musia politikom dokázať, že sú jednotní, a odkázať im, že je čas zmeniť súčasnú "deštruktívnu politiku" v oblasti mlieka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies