Európski ministri vnútra odobrili vznik Európskej prokuratúry, tá bude strážiť eurorozpočet

NETKY.SK • 12 Október 2017, 13:33 • 2 min
Európski ministri vnútra odobrili vznik Európskej prokuratúry, tá bude strážiť eurorozpočet

BRUSEL - Európska komisia (EK) privítala postoj Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť, ktorá na svojom dnešnom zasadnutí v Luxemburgu súhlasila s vytvorením Európskej prokuratúry (EPPO).

slovakia

left justify in out

"Vítame rozhodnutie Rady, ktorá súhlasila s vytvorením Európskej prokuratúry. Vďaka zapojeniu 20 členských štátov budeme mať silný, nezávislý a efektívny orgán, ktorý bude bojovať proti nadnárodnej trestnej činnosti poškodzujúcej rozpočet EÚ a cezhraničným podvodom s DPH," uvádza sa v spoločnom vyhlásení eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej a eurokomisára pre rozpočet Günthera Oettingera.

 

Exekutíva EÚ zdôraznila, že zriadením EPPO sa zásadne zmenia pravidlá hry. Mnohé prípady trestnej činnosti zamerané proti rozpočtu EÚ sú nadnárodné, preto je podľa stanoviska eurokomisie nevyhnutná inštitúcia, ktorá je schopná nielen vyšetrovať, ale tieto činy aj trestne stíhať bez ohľadu na hranice. "Presne toto bude úlohou budúcej prokuratúry. Páchatelia trestnej činnosti sa dostanú rýchlejšie pred súd a podarí sa ochrániť viac peňazí európskych daňových poplatníkov," uviedli Jourová a Oettinger, ktorí ocenili, že túto myšlienku v rámci mechanizmu posilnenej spolupráce podporilo 20 členských štátov EÚ. Obaja komisári vyjadrili presvedčenie, že ďalšie krajiny EÚ sa do EPPO čoskoro zapoja.

 

"Chcela by som, aby tam boli všetky krajiny, ktoré tam byť môžu, čo je 25 krajín. Budem ich presviedčať, že EPPO je dobrý nápad, aby sme chránili peniaze európskych daňových poplatníkov," uviedla Jourová pred týždňom (6.10.) v rozhovore pre TASR. Zostáva jej presvedčiť Holandsko, Maďarsko, Maltu, Poľsko a Švédsko. Británia, Dánsko a Írsko si vybojovali výnimku z tejto politiky.

 

Komisia zároveň vyzvala všetky členské štáty EÚ, aj tie, ktoré súčasťou EPPO nebudú, aby podporovali spoločné úsilie chrániť rozpočet EÚ pred korupciou a podvodmi. Na budúci roku EK plánuje predstaviť ďalšie kroky, ktorými by sa v budúcnosti úlohy Európskej prokuratúry mala rozšírili aj na teroristické trestné činy. Dnešný súhlasný postoj Rady EÚ s EPPO znamená, že môžu naplno začať práce na tom, aby bola Európska prokuratúra plne funkčná začiatkom roku 2020. Komisia na budúci rok začne s procesom selekcie národných kandidátov na funkciu prokurátorov, ktorí budú sídliť v Luxemburgu a ubezpečila, že vyčlení dostatočné zdroje na to, aby sa výsledky činnosti EPPO dostavili čo najskôr.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona