Európski lídri sa dohodli na znižovaní emisií

NETKY.SK • 24 Október 2014, 09:10 • 2 min
Európski lídri sa dohodli na znižovaní emisií

BRUSEL - Európski lídri sa na summite v Bruseli dohodli na novom cieli v oblasti emisií skleníkových plynov do roku 2030.

slovakia

left justify in out

Emisie skleníkových plynov by sa mali do roku 2030 znížiť minimálne o 40 percent v porovnaní s rokom 1990. Podľa aktuálneho plánu by sa mali emisie znížiť o 20 percent do roku 2020. Tento cieľ sa už takmer podarilo naplniť. Čiastočne k tomu prispel kolaps priemyslu z čias komunizmu vo východných regiónoch. "Dohoda!“ napísal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na sociálnej sieti Twitter. 

 

Cieľ vo výške 40 percent považujú európski lídri za silný signál smerom k USA a k Číne pre klimatickým summitom Organizácie spojených národov (OSN), ktorý sa uskutoční v decembri budúceho roka vo Francúzsku. Experti na klímu však upozorňujú, že EÚ bude mať problém obmedziť emisie skleníkových plynov o 80 percent do roku 2050. 

 

Diplomatické zdroje uviedli, že rokovania s Poľskom priniesli úľavy v oblasti obchodovania s emisiami. Mal by sa tak zmierniť dopad na poľské ťažobné spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona