Európski lídri sa dohodli: Británia bude mať v EÚ osobitné postavenie

NETKY.SK • 20 Február 2016, 08:53 • 2 min
Európski lídri sa dohodli: Británia bude mať v EÚ osobitné postavenie

BRUSEL - Dohoda medzi EÚ a Britániou je na stole, rokovania sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. O pol jedenástej miestneho času sa začali množiť informácie zo strany štátnikov, že politická dohoda zameraná na udržanie Spojeného kráľovstva v únii je na stole.

slovakia

left justify in out

Informáciu prostredníctvom Twitteru potvrdil aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal dvojdňovému maratónu rokovaní a ktorý informoval, že išlo o jednohlasnú podporu dohode. Krátko na to správu potvrdil aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý skonštatoval, že mesiac spoločnej práce s Tuskom na tejto agende sa vyplatil.

 

"Je to dôležitá chvíľa. Európa prejavila obrovskú vôľu pokračovať ako silné spoločenstvo. Snáď to vydrží aj pri riešení ďalších problémov," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka v prvej reakcii na svojom účte na Twitteri. Dohoda je podľa jeho slov dobrým kompromisom.

 

Dohoda v hrubých kontúrach znamená, že Británia bude môcť nasledujúcich sedem rokov požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť tiež detské prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii. Pre zahraničných pracovníkov, ktorí už v Británii pôsobia sa pravidlo o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020.

 

Spojené kráľovstvo bude mať v rámci Európskej únie osobitné postavenie, oznámil dnes po dosiahnutí dohody s lídrami členských štátov únie v Bruseli britský premiér David Cameron.

 

"Vyjednal som dohodu, ktorá dáva Spojenému kráľovstvu osobitné postavenie v rámci EÚ," napísal Cameron na Twitteri. "Zajtra ju predložím kabinetu," dodal.

 

Reformná dohoda vyrokovaná medzi Britániou a Európskou úniou počas maratónu vyjednávaní na summite v Bruseli je "dobrá", vyhlásil dnes v Bruseli dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen. "David Cameron bojoval tvrdo za Britániou. Dobrá dohoda pre UK a pre EÚ!" twíttoval Rasmussen.

 

"Je to dohoda, férová dohoda. Veľa šťastia Davidovi Cameronovi v rámci jeho kampane za zachovanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Teraz musia rozhodnúť britskí občania." Napísal po dnešných rokovaniach maltský premiér Joseph Muscat.

 

Lídri európskej dvadsaťosmičky "jednohlasne potvrdili podporu" dohode s Britániou, na twitterovom účte to dnes oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk.

 

"Dohoda #UKinEU dosiahnutá. Dráma skončila," napísala krátko pred Tuskovým odkazom litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, informovala agentúra DPA.

 

Diplomatické zdroje krátko predtým uviedli, že šéf Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložili včera večer konečný kompromisný návrh dohody o úprave vzťahov medzi Britániou a EÚ.

 

Návrh bol predložený po tom, ako lídri EÚ zhromaždení na summite EÚ v Bruseli obnovili oficiálne spoločné rokovania o požiadavkách Británie. Predtým strávili väčšinu dňa neformálnymi diskusiami v menších skupinách.

 

Finálny návrh predložený Tuskom a Junckerom bol "veľmi férový a vyvážený", uviedol pre DPA zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies