Európski lídri sa budú venovať Ukrajine, Grécku a terorizmu

NETKY.SK • 12 Február 2015, 07:02 • 2 min
Európski lídri sa budú venovať Ukrajine, Grécku a terorizmu

KYJEV - V Bruseli sa vo štvrtok zídu lídri krajín Európskej únie, aby spolu prediskutovali viacero tém, ktorým bude dominovať kríza na Ukrajine, situácia v Grécku a boj proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

Na summite sa zúčastní aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý bude prítomných zástupcov členských krajín informovať o najnovšom vývoji na Ukrajine a spoločne s lídrami Nemecka a Francúzska hovoriť aj o priebehu a výsledkoch stredajších rokovaní v Minsku. O príchode ukrajinského prezidenta informoval v stredu stály predseda Európskej rady poľský expremiér Donald Tusk. Podľa jeho slov budú lídri po vypočutí si Porošenka diskutovať o celkovej situácii na Ukrajine, vzťahoch s Ruskom ako aj o "zvážení akejkoľvek vhodnej reakcie".

 

Témou summitu bude okrem ukrajinskej krízy aj situácia v Grécku po januárovom uchopení moci ľavicovými radikálmi. Medzi lídrov únie po prvý raz zavíta aj nový grécky premiér Aléxis Tsípras, ktorého strana SYRIZA vyhrala januárové predčasné voľby so sľubom ukončiť úsporné opatrenia. Ďalšou témou bude boj proti terorizmu, ktorým sa v predvečer summitu zaoberali aj europoslanci. V novo schválenej rezolúcii vyzvali na zvýšenie imigračných kontrol ľudí cestujúcich do schengenskej zóny ako aj investícií do vzdelávania a sociálnych programov, ktoré sa budú zameriavať na základné príčiny radikalizácie. Uviedli tiež, že za určitých podmienok by mohli podporiť celoúnijný program na výmenu dát pasažierov leteckej dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona