Európski lídri hľadajú riešenia, ako zastaviť rast cien energií pred vykurovacím obdobím

NETKY.SK • 23 September 2021, 8:26 • 2 min
Európski lídri hľadajú riešenia, ako zastaviť rast cien energií pred vykurovacím obdobím

BRUSEL - Dôvodom výrazného rastu cien elektrickej energie a plynu je spôsobené Ruskom, ktoré obmedzilo ich dodávky do Európy.

slovakia

left justify in out

Prudký nárast cien elektriny a plynu úplne zmenil diskusiu v rámci Európskej únie (EÚ) o prechode od fosílnych palív k zelenšej energii. EÚ aktuálne uvažuje o opatreniach, ktoré by na niekoľko týždňov pred štartom vykurovacej sezóny rast cien obmedzili. 

 

Európska komisia (EK) "diskutuje o tom, aké nástroje má k dispozícii", uviedla eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová novinárom pred neformálnym stretnutím ministrov energetiky EÚ v slovinskom Brde. 

 

Európa čelí nedostatku plynu

Zásobníky sú po dlhej minuloročnej zime vyčerpané, ich dopĺňanie počas leta bolo pomalé a Rusko, ako najväčší dodávateľ plynu do Európy, obmedzilo dodávky.

 

Moskva so zvýšením dodávok čaká na spustenie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2. "Je nepochybné, že najrýchlejšie možné spustenie prevádzky plynovodu Nord Stream 2 vo veľkej miere vyváži cenové parametre zemného plynu v Európe," uviedol tento týždeň hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Prečítajte si tiež: Minister Sulík o tom, koľko si priplatíme za elektrinu. Rast cien pripisuje aj vládam Smeru

 

Zelená energia

Podľa zdroja oboznámeného so záležitosťou, prudký nárast cien elektriny a plynu na stredajšom stretnutí ministrov energetiky EÚ v Slovinsku doslova "uniesol" debatu o Európskej zelenej dohode.

 

Ministri podľa ananonymného zdroja riešia problémy cenovej volatility a vplyvu prudkého zvýšenia cien energií na podporu verejnosti pre prechod k zelenšej energii.

 

Niektorí sa obávajú sociálnych následkov rozšírenia únijného trhu obchodu s emisnými povolenkami na fosílne palivá používané v doprave alebo pri vykurovaní budov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prichádza nárast cien tepla

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona