Európski liberáli chcú dôraznejší boj EÚ proti modernému otroctvu

NETKY.SK • 2 December 2014, 09:11 • 2 min
Európski liberáli chcú dôraznejší boj EÚ proti modernému otroctvu

BRUSEL - EÚ musí vyvinúť naliehavejší a koordinovanejší prístup v rámci boja proti modernému otroctvu. Uviedli to liberálni poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo výzve pri príležitosti Medzinárodného dňa za zrušenie otroctva, ktorý si svet pripomína dnes.

slovakia

left justify in out

Aliancia liberálov a demokratov v EP (ALDE) pripomenula údaje globálneho indexu otroctva, podľa ktorých viac ako 35 miliónov ľudí na celom svete sa nachádza v pasci moderného otroctva, pričom 566.200 prípadov je evidovaných na území Európy.
      

Britská liberálna europoslankyňa Catherine Bearderová, ktorá je koordinátorkou ALDE vo Výbore pre rodovú rovnosť a spravodajkyňou EP pre implementáciu smernice EÚ o obchodovaní s ľuďmi, v tejto súvislosti uviedla, že je dôležité, aby sa právne predpisy EÚ proti obchodovaniu s ľuďmi účinne uplatňovali vo všetkých krajinách únie. "Chcela by som vidieť oveľa väčšiu naliehavosť v tomto smere. Medzi členskými štátmi EÚ existujú obrovské rozdiely, a to tak pri opatreniach pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi, ako aj na úrovni ochrany ponúkanej obetiam," skonštatovala Bearderová.
      

Europoslankyňa apelovala na potrebu zvyšovania povedomia širšej verejnosti o fenoméne novodobého otroctva, ak má byť úspešné "oslobodenie" odhadovaných 560.000 obetí obchodovania s ľuďmi v Európe.  "Všetci musíme mať otvorené oči. Ak máte podozrenie, že niekto môže byť obeťou obchodovania s ľuďmi, alebo je nútený konať proti svojej vôli, oznámte ihneď na polícii. Život týchto ľudí môže závisieť od vašej pohotovosti rýchlo reagovať," vyzvala poslankyňa európsku verejnosť.
      

Írska europoslankyňa Marian Harkinová, koordinátorka ALDE vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci a zároveň tieňová spravodajkyňa k ratifikácii EÚ Protokolu Medzinárodnej organizácie práce o nútenej práci, pripomenula, že obchodovanie s ľuďmi nie je pre Európu "vzdialený problém", naopak, modernému otroctvu sa v EÚ dobre darí.
     

"Je veľmi znepokojujúce, že podľa OSN sa obchodovanie s ľuďmi za účelom nútenej práce neustále zvyšuje. Európa má ekonomickú schopnosť urobiť oveľa viac na skoncovanie s moderným otroctvom, žiaľ stále nám chýba politická vôľa konať," zhodnotila situáciu. A dodala, že táto problematika bude prioritou pre liberálov v europarlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies