Európski diplomati odsúdili Sýriu za zostrelenie tureckého vojenského lietadla

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 11:32 • 2 min
Európski diplomati odsúdili Sýriu za zostrelenie tureckého vojenského lietadla

Európski diplomati odsúdili Sýriu za zostrelenie tureckého vojenského lietadla - Politika Rada EÚ pre zahraničné záležitosti na svojom dnešnom zasadaní v Luxemburgu odsúdila Sýriu kvôli incidentu, pri ktorom v piatok minulého týždňa došlo k zostreleniu tu

slovakia

left justify in out

img

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti na svojom dnešnom zasadaní v Luxemburgu odsúdila Sýriu kvôli incidentu, pri ktorom v piatok minulého týždňa došlo k zostreleniu tureckého vojenského prieskumného lietadla nad územím Sýrie.
      Turecko, ako člen Severoatlantickej aliancie, dnes požiadalo ostatné členské krajiny NATO o konzultácie v zmysle čl. 5 aliancie, podľa ktorého ide o ohrozenie niektorého štátu NATO. 
      Veľvyslanci aliancie sa na žiadosť Turecka stretnú v Bruseli v utorok, aby prerokovali prvý vážnejší medzinárodný incident spojený s občianskym konfliktom v Sýrii, ktorý vypukol vlani v marci. Turecko však nechce požiadať alianciu o odplatu za zostrelenie svojho lietadla, napísala dnes agentúra DPA.
      Ministri zahraničných veci EÚ na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu uviedli, že sýrska reakcia bola unáhlená - už aj preto, že išlo o prieskumné lietadlo bez zbraní na palube.
      "Išlo o neozbrojené lietadlo, ktoré vykonávalo rutinný let a podľa našich správ bolo zostrelené bez predchádzajúceho varovania, čo je absolútne neprípustné," uviedol po príchode do Luxemburgu šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius.
      Jeho luxemburský kolega Jean Asselborn poznamenal, že sýrsky krok je dôkazom o nerešpektovaní a neúcte voči susedným krajinám.
      "Vyzývam všetky strany, aby si zachovali chladnú hlavu a riešili incident racionálnym spôsobom," povedal nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle. 
      Eskalácia turecko-sýrskeho napätia po zostrelení lietadla podľa neho nikam nevedie a len by to zhoršilo už beztak napätú situáciu v regióne.
      S názorom šéfa nemeckej diplomacie na zmiernenie napätia súhlasilo viacero ministrov, ktorí sa zúčastňujú zasadania Rady.
      Aj napriek incidentu v sýrskom vzdušnom priestore európski diplomati odmietajú návrhy na vojenskú intervenciu do Sýrie, kde tamojšia vláda od marca minulého roku krvavo potláča prejavy občianskej nespokojnosti.
      Ministri zahraničných vecí EÚ dnes v Luxemburgu schválili v poradí už 17. kolo sankcií voči Sýrii, a hoci médiá doterajšie sankcie EÚ voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada kritizujú ako neefektívne, švédsky šéf diplomacie Carl Bildt uviedol, že ide o opatrenia, ktoré postihujú sýrsku ekonomiku, čo má nepriamy a dlhodobý dopad na vládnuci režim. Spresnil, že sankcie, okrem jasného politického signálu, nemajú okamžitý citeľný dopad.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies