Európski diplomati dúfajú, že britskí voliči zvolia proeurópsku odpoveď

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:42 • 2 min
Európski diplomati dúfajú, že britskí voliči zvolia proeurópsku odpoveď

BRUSEL - Hlasovanie občanov Británie v prospech brexitu by bola strata pre celú úniu. Zhodli sa na tom šéfovia diplomacií členských krajín EÚ na dnešnom pracovnom zasadnutí v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Tri dni pred kľúčovým referendom v Británii ministri vyjadrili nádej v proeurópsky výsledok štvrtkového hlasovania.

 

"Ak sa voliči rozhodnú pre brexit, stratíme viac ako jednu krajinu," povedal nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Podľa jeho slov by bola EÚ bez Británie "podstatne chudobnejšia" - bez jej histórie a tradícií.

 

Podľa jeho slov na dnešnom rokovaní Rady ministrov bolo cítiť určitú nervozitu, pričom väčšina ministrov vyjadrila nádej, že Británia zostane členom únie.

 

Šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni poukázal na to, že európska zahraničná politika čerpá svoju silu čiastočne aj z "ohromnej globálnej projekcie" Británie. Jeho rezortný kolega z Rakúska Sebastian Kurz odkázal, že brexit bude mať "veľké negatívne dôsledky" pre Európu. "Nielen, že EÚ bude na tom horšie, pokiaľ ide o ekonomickú, zahraničnú a obrannú politiku, ale aj z ideologického hľadiska," skonštatoval Kurz.

 

"To nie je žiadny experiment," upozornil luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn. Britských voličov na diaľku varoval, že odchodom z únie nezískajú "žiadne politické, hospodárske alebo kultúrne výhody"..

 

Podľa šéfa španielskej diplomacie José Manuela Garcíu-Margalla prípadný brexit by bol "začiatkom konca" pre EÚ. Za svoju krajinu dodal, že po brexite sa finančné trhy stabilizujú a Španielsko sa bude usilovať o ďalšiu európsku ekonomickú integráciu.

 

"Bez ohľadu na výsledok referenda EÚ bude iná," povedal v tejto súvislosti slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý odkázal, že lídri EÚ musia odpovedať na očakávania svojich občanov.

 

Britský šéf diplomacie Philip Hammond upozornil, že pôjde o nezvratné rozhodnutie voličov, pričom predpovedal, že referendum sa v každom prípade skončí veľmi tesným výsledkom.

 

"Ak Británia zahlasuje za zotrvanie v EÚ, jej občania budú očakávať rýchlu a kompletnú realizáciu ústupkov dohodnutých v Bruseli začiatkom tohto roka," upozornil Hammond.

 

EÚ na znak ústretovosti voči Londýnu sľúbila britskému premiérovi Davidovi Cameronovi ústupky v štyroch oblastiach: že rozhodnutia eurozóny nepoškodia britské záujmy; nové pravidlá v oblasti vyplácania sociálnych dávok pre zahraničných zamestnancov; výnimka z účasti na politike "stále tesnejšej únie" a dôraznejšia podpora konkurencieschopnosti EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona