Európski členovia NATO sa dohodli na spoločnom nákupe lietadiel a ponoriek

NETKY.SK • 16 Február 2017, 20:27 • 2 min
Európski členovia NATO sa dohodli na spoločnom nákupe lietadiel a ponoriek

BRUSEL - Viacerí európski spojenci z NATO sa dnes dohodli na spoločnom nákupe vojenských lietadiel a ponoriek, pričom uvažujú aj o otvorení nového veliteľstva pre elitné jednotky.

slovakia

left justify in out

Dohody, uzavreté na záver dvojdňových rokovaní ministrov obrany Severoatlantickej aliancie v Bruseli, sú motivované snahou o ušetrenie financií. Zároveň ale predstavujú ústretový krok voči požiadavkám novej americkej administratívy, aby európski spojenci zvýšili náklady na spoločnú obranu v rámci NATO.

 

Ministri obrany Francúzska a Nemecka podpísali predbežnú, zatiaľ právne nezáväznú dohodu o spoločnom nákupe dopravných lietadiel Lockheed Martin C-130J. Ďalšia predbežná dohoda medzi Nemeckom, Belgickom a Nórskom znamená rozšírenie flotily aliancie o nové tankovacie lietadlá typu Airbus A330.

 

Nemecko a Nórsko okrem toho plánujú spoločný nákup šiestich ponoriek a modernizáciu zastaraných raketových systémov.

"Takáto nadnárodná spolupráca v rámci NATO je jasným príkladom toho, ako môžu krajiny výrazne zlepšiť stav svojich ozbrojených síl a zároveň čo najviac ušetriť peniaze daňových poplatníkov," uviedla zástupkyňa generálneho tajomníka aliancie Rose Gottemoellerová.

 

Kde by malo sídliť zamýšľané nové veliteľstvo NATO pre elitné jednotky, zatiaľ nebolo rozhodnuté. Dnes podpísané dohody zapadajú do širších snáh NATO rozšíriť flotilu dopravných lietadiel, keďže v súčasnosti spojenci majú nedostatok týchto strojov na prepravu vojakov a vojenského vybavenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies