Európski a americkí experti prerokujú zákaz elektroniky na palubách lietadiel

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 14:36 • 2 min
Európski a americkí experti prerokujú zákaz elektroniky na palubách lietadiel

BRUSEL - Európski a americkí odborníci a predstavitelia rezortov dopravy a bezpečnosti sa v stredu stretnú v Bruseli, aby prerokovali americké plány na rozšírenie zákazu používania notebookov a tabletov na palubách lietadiel aj na lietadlá smerujúce z Európy do Ameriky.

slovakia

left justify in out

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas dnes v tejto súvislosti spresnil, že pôjde o rozhovory na vysokej úrovni, ktorých cieľom je "spoločne vyhodnotiť všetky nové hrozby a pracovať na spoločnom prístupe pre ich riešenie".

 

Stretnutie si "vynútila" Európska komisia, ktorá minulý týždeň vyzvala Washington na "urýchlené stretnutie" expertov z oblasti leteckej bezpečnosti. Dôvodom bol náznak amerických úradov, že ešte pred začatím sezóny letných dovoleniek možno zakážu používať na palube lietadiel prichádzajúcich do USA z Európy elektronické prístroje.

 

Spojené štáty už zaviedli zákaz používania elektronických zariadení "väčších než mobil" v lietadlách prilietajúcich z Egypta, Jordánska, Kataru, Kuvajtu, Maroka, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Turecka. Američania tak zareagovali na správy tajných služieb, že teroristi môžu preniesť na palubu lietadla bomby v podobe elektronických batérií do počítačov.

 

Vedúcou americkej delegácie v Bruseli mala byť námestníčka ministra vnútra Elaine Dukeová.

 

Zmienené opatrenie však nie je zakotvené v americko-európskych dohodách o leteckej prevádzke, a aj preto sa chce EÚ a jej členské štáty dohodnúť s americkou stranou na spoločnom postupe zahŕňajúcom aj bezpečnostné otázky.

 

Rozšírenie amerického zákazu aj na lety z Európy by ovplyvnilo transatlantické trasy, ktoré pri vyše 400 letoch denne prevezú ročne okolo 400 miliónov ľudí - vrátane obchodných cestujúcich, ktorí počas niekoľkohodinového letu využívajú svoje notebooky na prácu a služobné účely.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies