Európskej únii chýbajú peniaze na pomoc po povodniach

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 09:33 • 2 min
Európskej únii chýbajú peniaze na pomoc po povodniach

BRUSEL - Európskej únii chýbajú podľa jej komisára pre rozpočet Janusza Lewandowského peniaze na pomoc pre povodňami postihnuté oblasti v strednej Európe.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na chýbajúce prostriedky v rozpočte EÚ na prebiehajúci rok možno rátať s oneskoreniami pri vyplácaní, upozornil dnes komisár z Poľska, ktorého vyjadrenia priniesla tlačová agentúra DPA.

Lewandowski uviedol, že pri povodniach síce existuje okamžitá pomoc z mechanizmu civilnej obrany. "Avšak škody sú nahradzované z Fondu solidarity (EÚ). Sme bez prostriedkov, určite, pokiaľ ide o Fond solidarity," zdôraznil v súvislosti s fondom, ktorý zriadili pred 11 rokmi s cieľom pomôcť postihnutým regiónom po záplavách, lesných požiaroch či zemetraseniach.

V súčasnosti členské štáty únie rokujú o doplnkovom rozpočte na rok 2013 vo výške 11,2 miliardy eur, ale tieto dodatočné financie nebudú stačiť na pomoc po povodniach, povedal Lewandowski. Finančná podpora z Bruselu by teda pravdepodobne mohla byť vyplatená najskôr v budúcom roku.

Lewandowski opakovane vyslovil požiadavku, aby Európskej komisii umožnili nepoužité peniaze z rozpočtu odložiť s cieľom použiť ich pri reakcii na nepredvídané udalosti. "Žiadame to už roky a je to postoj Európskeho parlamentu na prebiehajúcich rokovaniach o viacročnom finančnom rámci EÚ. Podporujeme to," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies