Európske ženy zarobia o 16,2 % menej ako muži, Slovenky o 20,5 % menej

NETKY.SK • 9 December 2013, 13:15 • 2 min
Európske ženy zarobia o 16,2 % menej ako muži, Slovenky o 20,5 % menej

BRUSEL - Priemerný rozdiel medzi ženskou a mužskou hodinovou mzdou v celej Európskej únii (EÚ) je 16,2 percenta. O toľko menej zarobia ženy v porovnaní so svojimi mužskými kolegami, uvádza sa v dnes zverejnenej správe Európskej komisie (EK). V prepočítaní na kalendárne dni vychádza, že ženy oproti mužom robia 59 dní zadarmo.

slovakia

left justify in out

Komisia upozornila, že v priebehu jedného roka (od roku 2011 do roku 2012) sa situácia vôbec nezlepšila. A stále platí aj to, že rozdiely v odmeňovaní medzi ženami a mužmi sú prítomné v každej členskej krajine EÚ, aj keď situácia sa líši od štátu k štátu. Najväčší rozdiel v mzdách v neprospech žien je v Estónsku (27,3 %) a najmenší v Slovinsku (2,3 %). Slovensko s mzdovým rozdielom 20,5 % v neprospech žien je, podobne ako aj v predošlých rokoch, na šiestom najhoršom mieste v únii. Po Estónkach sú na tom horšie aj Grékyne, Rakúšanky, Nemky a Češky.

Celkové údaje potvrdzujú slabý klesajúci trend v posledných rokoch. Dnešná správa EK ukazuje, že najväčším problémom v boji proti rozdielom v odmeňovaní EÚ je praktická aplikácia rovnakých pravidiel odmeňovania a nedostatočné množstvo právnych žalôb podaných zo strany žien na vnútroštátnych súdoch.

"So zákonmi zaručujúcimi rovnakú odmenu za rovnakú prácu, rovnosť na pracovisku a minimálne práva na materskú dovolenku, rovnosť žien a mužov je európskym úspechom. Avšak ešte stále je čo robiť, aby sa podarilo dosiahnuť úplnú rovnosť žien a mužov. Rozdiely v odmeňovaní sú stále veľké a nemení sa to k lepšiemu," upozornila eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Komisárka dodala, že smutnou stránkou veci je aj to, že tam, kde sa zárobkové rozdiely stierajú, je to, bohužiaľ, zásluhou poklesu miezd u mužov a nie narastania platovej úrovne žien. Redingová spresnila, že zásada rovnakej mzdy za rovnakú prácu je zakotvená v zmluvách o EÚ od roku 1957. Dodala, že je najvyšší čas, aby to, čo predpisuje základná európska legislatíva, sa stalo realitou aj na pracovisku.

Komisia ako strážkyňa zmlúv EÚ dbá aj o to, aby členské štáty správne transponovali pravidlá rovnakého rodového zaobchádzania. Komisia v tejto súvislosti začala právne konania pre neplnenie si povinností voči 23 členským štátom. Pre spôsob, akým tieto krajiny zaviedli do svojho právneho systému viacero zákonov o rovnosti žien a mužov. 

Zatiaľ iba dva členské štáty, Francúzsko a Holandsko, dostatočne a jasne zakomponovali do svojej legislatívy európsku smernicu z roku 2006 o rovnakom zaobchádzaní s mužmi a ženami v oblasti zamestnania a povolania. Komisia pozorne sleduje situáciu vo zvyšných 26 členských štátov a bude pracovať na presadení plného uplatňovania a presadzovania práv stanovených legislatívou EÚ, čo aj formou ďalších súdnych konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies