Európske trhy po Trumpovom zvolení klesajú

NETKY.SK • 9 November 2016, 10:52 • 2 min
Európske trhy po Trumpovom zvolení klesajú

BRATISLAVA - Európske trhy v reakcii na správu o víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách klesajú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Paneurópsky index Stoxx Europe 600 v úvode stredajšieho obchodovania strácal 2,2 %, nemecký DAX si odpísal 2,9 %. V USA sa hodnota indexu Dow Jones prechodne znížila o vyše 4 %. Pod tlakom bol aj americký dolár, ktorý voči euru klesol o 0,6 % % na 1,1092 USD/EUR, keď strácal aj k ďalším svetovým menám.

 

Podľa najaktuálnejších informácií má republikán Trump k dispozícii 289 hlasov voliteľov, kým jeho demokratická vyzývateľka Hillary Clintonová iba 218. Na získanie prezidentského úradu v USA postačuje 270 hlasov voliteľov. V Japonsku hlavný tokijský index Nikkei 225 uzatvoril stredajšie obchodovanie so stratou 5,4 %. Najvyšší predstavitelia japonskej centrálnej banky a ministerstva financií medzitým hľadajú riešenie, ako stabilizovať dopady otrasov na finančných trhoch. Námestník ministra financií Masatsugu Asakawa uviedol, že na devízových trhoch eviduje špekulatívne pohyby a pokiaľ budú pokračovať, vláda pristúpi k potrebným opatreniam.

 

Novozvolený prezident USA Donald Trump počas volebnej kampane sľuboval opätovné prerokovanie podmienok Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) a znova rokovať chce napríklad o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) s Mexikom a Kanadou a zrušil by Dohodu o transpacifickom partnerstve (TPP) s 11 štátmi Tichomoria. Trump tiež odmieta vstup svojej krajiny do nových obchodných paktov, akým je pripravovaná Dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi USA a Európskou úniou. V pláne má okrem iného označiť Čínu za manipulátora meny, alebo zastaviť všetky americké platby do programov klimatickej zmeny OSN a využiť tieto financie na zlepšenie infraštruktúry v USA.
Chce taktiež začať proces "odstraňovania vyše dvoch miliónov zločineckých, ilegálnych imigrantov" a odoprieť bezvízový styk krajinám, ktoré si odmietnu prevziať naspäť svojich občanov. Nelegálnu imigráciu na južnej hranici USA má zastaviť bezpečnostný plot, ktorého výstavbu bude podľa Trumpových predstáv financovať Mexiko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies