Európske tajné služby: Fethullah Gülen nenariadil prevrat v Turecku

NETKY.SK • 19 Január 2017, 19:37 • 2 min
Európske tajné služby: Fethullah Gülen nenariadil prevrat v Turecku

BRUSEL - Európske tajné služby dospeli k záveru, že moslimský duchovný Fethullah Gülen pravdepodobne nenariadil pokus o vojenský prevrat v Turecku z vlaňajšieho júla. Práve tohto duchovného žijúceho v USA obviňuje Ankara zo zinscenovania zmareného puču.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uvedené zistenie je súčasťou správy centra EÚ pre analýzu spravodajských informácií (INTCEN), informoval server Euobserver.

 

Rozsiahle personálne čistky zamerané voči Gülenovým stúpencom, ktoré Erdogan nariadil po neúspešnom prevrate z 15. júla 2017, boli podľa správy pripravené už dávno pred týmto dňom. Táto udalosť bola podľa INTCEN vhodnou zámienkou na spustenie represií voči prívržencom Gülenovo hnutia a tureckej opozícii.

 

"V pozadí prevratu môže byť skupina dôstojníkov z radov gülenovcov, kemalistov, oponentov (režimu) alebo oportunistov... Je nepravdepodobné, že by v tom zohral nejakú úlohu sám Gülen", uvádza sa v správe.

 

Možné je podľa autorov dokumentu aj to, že armádni dôstojníci z Gülenovej siete mali informácie, že Erdogan chystá proti nim tvrdé opatrenia. Mohli sa preto odhodlať k pokusu o jeho odstránenie.

 

Podľa INTCEN sa Erdogan snažil o rozloženie Gülenovho hnutia, lebo vplyvného duchovného vnímal ako jedinú prekážku stojacu v ceste k zavedeniu prezidentského režimu v Turecku.

 

Fethullah Gülen od roku 1999 žije v exile v USA, to mu však nebráni riadiť sieť svojich prívržencov v Turecku a po celej Európe.

 

Spravodajský útvar EÚ však podľa EUobserver nešetrí ani Gülena, ktorého opisuje ako lídra "antisemitského a protikresťanského hnutia", ktorému sa podarilo vytvoriť rozvetvenú štruktúru s pobočkami v asi sto krajinách v Európe, Severnej Amerike, Južnej Amerike, Afrike a Ázii.

 

Ide o sieť, ktorá zahŕňa 160 elitných škôl, pričom ich najlepší študenti dostávajú špeciálne večerné kurzy mimo vzdelávacích inštitúcií a mimo kontroly zodpovedných orgánov. INTCEN upozorňuje, že Gülen uskutočňuje svoje ciele prostredníctvom vlastných imámov a že jeho prívrženci prenikli do tureckých štátnych štruktúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies