Európske peniaze bude môcť SR využiť aj na krajské cesty

NETKY.SK • 1 December 2013, 10:59 • 2 min
Európske peniaze bude môcť SR využiť aj na krajské cesty

BRATISLAVA - Slovensko a Európska komisia dospeli ku kompromisu počas rokovaní o príprave Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020. Európske peniaze môžu ísť aj na podporu energetickej efektívnosti budov a o oblasti zdravotníctva sa stále rokuje.

slovakia

left justify in out

Slovensko bude môcť využívať európske peniaze v nasledujúcom sedemročnom programovom období eurofondov aj na cesty II. a III. triedy pri rešpektovaní regionálnych plánov. Kľúčovým faktorom pre posúdenie podpory bude napojenie krajských ciest na nadradenú cestnú infraštruktúru, teda diaľnice a rýchlostné cesty. Ide o jeden z kompromisov, ku ktorým Slovensko a Európska komisia (EK) dospeli počas rokovaní o príprave Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020. Európska komisia vo viacerých otvorených otázkach, tzv. negatívnych prioritách, súhlasila s argumentmi Slovenska, naopak, pri niektorých pozíciách musela ustúpiť aj SR.

"S Európskou komisiou existuje taktiež dohoda pri verejných budovách, kde investície budú môcť smerovať len do energetickej efektívnosti budov a podmienkou bude vykonanie energetického auditu," informovala agentúru SITA hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Silvia Belešová. Oblasť zdravotníctva je podľa nej stále predmetom rokovaní, avšak EK je prístupná argumentom SR a je reálny predpoklad, že sa dosiahne dohoda. "Čo sa týka investícií do leteckej infraštruktúry a vodných diel, tam SR rešpektuje jednoznačnú pozíciu EK a v rámci nového programového obdobia 2014 - 2020 nebude tieto aktivity financovať z eurofondov," priblížila Belešová. Brusel odmietol finančne podporiť výstavbu vodných diel Slatinka pri Zvolene a Tichý Potok pri Levoči. 

Európska komisia už odsúhlasila viaceré kapitoly Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020. O dokumente, na základe ktorého bude SR využívať eurofondy v nasledujúcom programovom období, však ešte pokračuje intenzívna vzájomná komunikácia. "Zámerom je mať do Vianoc k dispozícii stanovisko EK ku všetkým častiam Partnerskej dohody," dodala Belešová. 

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý zodpovedá aj za koordináciu eurofondov a prípravu Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020, bude v pondelok rokovať v Bratislave s eurokomisárom pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom o príprave nového programového obdobia eurofondov. Hahn sa zároveň zúčastní spolu s ministrom dopravy Jánom Počiatkom a primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom na začatí rekonštrukcie Starého mostu v Bratislave. Tento projekt bude financovaný aj z eurofondov v rámci Operačného programu Doprava. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona