Európske mesto kultúry je výsledok grécko-francúzskej iniciatívy

NETKY.SK • 18 Január 2013, 07:53 • 2 min
Európske mesto kultúry je výsledok grécko-francúzskej iniciatívy

Európske mesto kultúry je výsledok grécko-francúzskej iniciatívy - Kultúra Iniciatíva organizovať Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) siaha do roku 1983 ku gréckej herečke Meline Mercouriovej, ktorá v tom čase bola ministerkou kultúry, a francúzskemu pol

slovakia

left justify in out

img

Iniciatíva organizovať Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) siaha do roku 1983 ku gréckej herečke Meline Mercouriovej, ktorá v tom čase bola ministerkou kultúry, a francúzskemu politikovi Jackovi Langovi. Aj on v tom čase bol ministrom kultúry.

Cez víkend 12.-13. januára sa v Marseille-Provence slávnostne začal program EHMK 2013. Spolu s Marseille-Provence je EHMK 2013 aj slovenská metropola východu - Košice. V nej je začiatok stanovený na víkend 19.-20. januára. Do metropoly slovenského východu má pricestovať aj delegácia z Marseille-Provence.

Pri neformálnej diskusii dvoch ministrov kultúry na aténskom letisku sa najskôr hovorilo o "európskom meste kultúry". V roku 1985 Melina Mercouriová ideu európskeho mesta kultúry rozpracovala, takže ministri kultúry - Rada ministrov - ju schválili.

Cieľom projektu európskeho mesta kultúry od začiatku je prispievať k zbližovaniu občanov vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) prostredníctvom umenia a kultúry. Zároveň ide aj o zdôrazňovanie kultúrneho bohatstva v Európe. Inak a jednoduchšie povedané, ide o to, aby mestá, ktorým sa dostane česť stať sa na rok Európskym hlavným mestom kultúry, podporovali svoje dedičstvo a prispeli k jeho dynamickému rozvoju organizovaním výstav, predstavení, koncertov, festivalov a ďalších podujatí. Má sa im dostať aj primeraná mediálna podpora.

Podobne ako väčšina iniciatív podporovaných Európskou úniou sa organizovanie takého projektu spája s financovaním z európskych zdrojov. Fondy prostredníctvom programu Kultúra sú v období rokov 2007-2013 dotované sumou 400 miliónov eur.

Rozhodnutím poslancov Európskeho parlamentu a Rady ministrov z mája 1999 sa vyhlasovanie na roky 2005-2019 vykonáva novou procedúrou tak, aby sa predišlo tvrdej konkurencii a zároveň, aby každá členská krajina EÚ dostala šancu získať titul. Od roku 1999 sa už názov Európskeho mesta kultúry zmenil na Európske hlavné mesto kultúry.

Od roku 2009 sú za EHMK vyhlasované minimálne dve mestá - jedno zo štátov "starej EÚ" a jedno z "nových štátov" únie. Tak sa v roku 2009 stali EHMK rakúsky Linz a litovský Vilnius, v roku 2010 sa stalo mesto Istanbul spolu s maďarským Pécsom a nemeckým Essenom EHMK.

Prvým európskym mestom kultúry boli v roku 1985 Atény.

Marseille-Provence je štvrtým francúzskym mestom, ktoré sa stalo EHMK. Pred ním boli v roku 1989 Paríž, 2000 Avignon spolu s ôsmimi ďalšími mestami a v roku 2004 Lille. Košice sú prvým slovenským mestom, ktoré bolo vyhlásené za EHMK.

O tom, že Marseille bude spolu s Košicami v roku 2013 EHMK, oznámila v septembri 2008 v Paríži ministerka kultúry Christine Albanelová. Mesto Marseille sa presadilo v súťaži s troma ďalšími uchádzačmi - mestami Lyon, Bordeaux a Toulouse.

Medzinárodná výberová komisia 9. septembra 2008 rozhodla, že za Slovensko budú EHMK v roku 2013 Košice. Medzinárodná komisia posudzovala projekty štyroch slovenských miest, ktoré postúpili do druhého kola súťaže - išlo o Košice, Prešov, Martin a Nitru.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies