Európske médiá o situácii v Česku: Pád Nečasa je ako z filmu Pilcherovej

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 15:54 • 2 min
Európske médiá o situácii v Česku: Pád Nečasa je ako z filmu Pilcherovej

PRAHA - Česká republika je vďaka pádu Petra Nečasa na prvých stránkach európskej tlače. Podľa nemeckých novín je pád odchádzajúceho premiéra a expredsedu ODS Nečasa ako vystrihnutý z románov Rosamundy Pilcherovej. Pomedzi pikantné podrobnosti Nečasovho príbehu sa však vynára podoba Česka ako banánovej republiky, ktorú trápi okrem recesie aj bujnejúca korupcia.

slovakia

left justify in out

Prehľad z článkov európskych médií dnes priniesol spravodajský server iDNES.cz.
Berliner Zeitung napísal v komentári "Česko ako banánová republika", že po korupčnej afére potrebuje krajina zásadnú zmenu vo svojej politickej kultúre. ČR podľa novín nemá inú možnosť, ako čo najrýchlejšie usporiadať predčasné voľby. Česi podľa denníka stratili dôveru vo svojich politikov a najhoršie je, že ani voľby nevyriešia základný problém. Ten spočíva v prepojení vysokej politiky s korupciou a organizovaným zločinom, ktorý sa netýka len súčasných vládnych strán, ale aj opozície. Berliner Zeitung napísal, že Česi viac ako zmenu vlády potrebujú osobnosť, ktorá by priniesla zásadnú zmenu politickej kultúry, ale takú nevidieť "široko-ďaleko", dodal nemecký denník.

Nemecká a rakúska tlač je fascinovaná pikantnými prvkami v Nečasovom konci. Niektoré noviny ich prirovnávajú k "trileru s prvkami ako sex, korupcia a špionáž" alebo ku "gýčovitému románu od Rosamundy Pilcherovej", švajčiarsky Neue Zürcher Zeitung vykresľuje Nečasa ako súčasť klientskeho systému v českej politike, ktorého trestné stíhanie umožnila práve jeho vláda. "To je tá jediná dobrá správa medzi mnohými zlými," napísali švajčiarske noviny.

Britské, francúzske a bruselské médiá sa zhodujú, že korupcia v Česku nie je ničím výnimočným. Podľa britského denníka Financial Times je pre Prahu tiež ťažšie prilákať investorov, keď krajina vyzerá tak, že ju riadia skorumpovaní politici, ovládajú ju obchodné záujmy mocných ľudí a je pod rastúcim ruským vplyvom. Podľa Financial Times je aféra ďalším dôkazom, že politická transformácia sa nevyrovnala ekonomickej - krajinu sužujú škandály, korupcia a intrigy, pretože podľa analytikov politická elita koná často beztrestne a bez ohľadu na právo.

Francúzsky týždenník Paris Match priniesol v podstate faktografický článok s titulkom "Nebesá, moja milenka bola špiónka".

Európsky internetový denník EUobserver napísal, že je málo pravdepodobné, že by český Watergate mal nejakého víťaza. Opozičná ČSSD vedie v prieskumoch verejnej mienky s takým náskokom, že by voľby na budúci rok vyhrala i tak. Pre Nečasových odporcov v ODS je neskoro na to, aby prevzali vedenie a obnovili dôveru v stranu. A prezident Miloš Zeman je sotva schopný obnoviť dôveru ľudí v establishment. Po správach, že bol opitý na oficiálnom obrade, má vlastné problémy so svojou prezentáciou na verejnosti.

EUobserver ďalej v článku napísal, že to všetko bude mať pre Čechov iba malý význam. Vo vzťahu k svojej kradnúcej a opitej elite sa stávajú spoločnosťou, ktorú v Európe najviac postihla dezilúzia. Prebudí ich to a budú sa snažiť o skutočnú zmenu? položil otázku internetový denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona