Európske krajiny zaznamenali zvýšenú úroveň rádioaktivity v ovzduší

NETKY.SK • 4 Október 2017, 06:26 • 2 min
Európske krajiny zaznamenali zvýšenú úroveň rádioaktivity v ovzduší

BERLÍN - Viaceré meracie stanice v Európe zachytili v uplynulých dňoch mierne zvýšenie úrovne rádioaktivity v ovzduší.

slovakia

left justify in out

Nepatrné množstvo rádioaktívneho izotopu ruténia s nukleónovým číslom 106 namerali aj v Rakúsku, zatiaľ čo v Nemecku sa jeho prítomnosť zatiaľ nepreukázala.

 

Koncentrácia v ovzduší bola vyjadrená ako niekoľko milibecquerelov na kubický meter. "Aj keby bola v Nemecku nameraná porovnateľná úroveň rádioaktivity, nepredstavovalo by to pre verejnosť nijaké ohrozenie zdravia," ubezpečil úrad so sídlom v nemeckom Salzgitteri.

 

Geografický pôvod tohto znečistenia nie je známy, prepočty ohľadne šírenia v atmosfére však naznačujú, že zdroj sa mohol nachádzať vo východnej Európe. Vzhľadom na to, že bola zistená iba prítomnosť uvedeného prvku, je možné vylúčiť ako príčinu nehodu v jadrovej elektrárni.

 

Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch satelitov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies