Európske kluby dali na prestupy hráčov v roku 2013 celkovo 3,7 mld. USD

NETKY.SK • 29 Január 2014, 14:42 • 2 min
Európske kluby dali na prestupy hráčov v roku 2013 celkovo 3,7 mld. USD

ŽENEVA - Futbalové kluby minuli v roku 2013 na prestupy hráčov pod hlavičkou FIFA celkovú sumu 3,7 miliardy dolárov, pričom takmer štvrtinu z tejto čiastky tvorí päť veľkoklubov. Informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Len samotné kluby AS Monaco, Paríž Saint-Germain, Manchester City, Tottenham Hotspur a Real Madrid vynaložili na medzinárodné transfery čiastku 828 miliónov dolárov. FIFA zverejnila tieto údaje na základe len tých prestupov, v ktorých oba kluby uviedli finančné detaily obchodu.

Na špici tejto "hitparády" figuruje kráľovský Real Madrid s čiastkou 100 miliónov eur, ktorú v auguste zaplatil za Garetha Balea z Tottenhamu Hotspur. "Len veľmi málo klubov robí skutočne veľké nákupy a práve to skresľuje situáciu na trhu, ale zvyšok trhu je veľmi stabilný," povedal Mark Goddard, generálny manažér pre prestupový systém FIFA (TMS).

Podľa výročnej správy TMS, ktorá sa štatisticky nezaoberala transfermi v rámci dvoch klubov z jednej krajiny, globálne náklady na nákupy futbalistov narástli o 41%. FIFA zverejnila spomínané čísla potom, ako sa Medzinárodná asociácia profesionálnych futbalistov (FIFPro) sťažovala na transferový systém.

Prepychové míňanie monackého kniežatstva zahŕňalo prestup kolumbijského kanoniera Radamela Falcaa, ktorý nasledoval potom, ako prevzal klub ruský miliardár Dmitrij Rybolovlev. Ďalší zástupca francúzskej Ligue 1 PSG a anglický Manchester City sa spoliehajú na bohatých sponzorov z Kataru a Abu Zabí.

Tottenham zasa reinvestoval finančné zdroje po predaji waleského krídelníka Balea, zatiaľ čo Real Madrid zinkasoval v minulom roku len z reklamných príjmov 703 miliónov dolárov a v tejto štatistike dominuje na svet už deviaty rok v rade. Anglické kluby minuli minulý rok 613 miliónov dolárov, čo je viac ako zinkasovali, potom nasledujú turecké kluby s deficitom 134 miliónov dolárov.

Manažéri, agenti a sprostredkovatelia dostali 74 miliónov dolárov od anglických klubov a 216 miliónov dolárov po celom svete. To znamená, že došlo k nárastu o 50 miliónov dolárov alebo o 30% oproti prieskumu FIFA z roku 2012. Španielske kluby zinkasovali celkovo 246 milióna dolárov, teda viac ako minuli, pričom len odchod Falcaa z Atletica Madrid stál 78 miliónov dolárov. Brazílske kluby dostali čiastku 239 milióna dolárov a portugalského tímy 219 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies