Európske hlavné mesto kultúry dalo Košiciam nový impulz

NETKY.SK • 29 December 2013, 09:27 • 2 min
 Európske hlavné mesto kultúry dalo Košiciam nový impulz

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič upozorňuje, že až najbližšie roky ukážu, či sú investície do Košíc ako európskeho hlavného mesta kultúry 2013 trvalo udržateľné.

slovakia

left justify in out

Ako úspešne zvládnutý hodnotí minister kultúry Marek Maďarič projekt Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Úspešný podľa neho bol tak program, ako aj investičné akcie. Do Košíc sa tak po novembri ´89 dostali nové investície – niekde vznikli prestavbou, niekde na zelenej lúke nové inštitúcie, zdôraznil v rozhovore pre SITA minister kultúry Marek Maďarič. “Toto Košiciam dalo úplne nový impulz,“ upozornil a dodal, že na Slovensku sa skôr niečo rekonštruuje, alebo zachraňuje to, čo tu už bolo. Vybudovať novú kultúrnu infraštruktúru mesta sa za posledné desaťročia nikde u nás nepodarilo.

Ako pripomenul Maďarič, do Košíc prišlo nielen na celoročný kultúrny program, ale hlavne na investovanie do projektov ako bola rekonštrukcia Dómu sv. Alžbety alebo zmena starej plavárne na Kunsthalle, či prebudovanie výmenníkových staníc na tzv. kultúrne spoty, predovšetkým z európskych zdrojov vyše 60 miliónov eur. Minister je spokojný s tým, ako sa celý projekt v šibeničnom termíne podarilo dokončiť. Pripomenul, že koncom roka 2012 ešte mnohí pochybovali, že sa všetky projekty podarí včas dokončiť. Za to, že sa to napokon stihlo, patrí podľa neho vďaka pracovníkom z ministerstiev kultúry a pôdohospodárstva, Košičanom, ľuďom z košického magistrátu a kraja. “Ale, aby sme povedali, že tento projekt je naozaj úspešný a životaschopný, to musia potvrdiť nasledujúce roky, lebo jedna z podmienok aj významov Európskeho hlavného mesta kultúry je, že tie projekty sú aspoň strednodobo udržateľné,“ zdôraznil šéf rezortu kultúry. Dodal, že podmienkou európskych organizátorov – Rady EÚ a Európskej komisie je, aby slúžili projekty v meste kultúre aj ďalšie roky. “Budúcnosť ukáže, ako je to životaschopné. Ale mám pocit, z toho ako som chodil do Košíc, aké sú odozvy, že to dáva určitý náboj Košiciam. V tých inštitúciách sú zamestnávaní predovšetkým mladí ľudia. Chcem veriť, že to bude určitý dôkaz, že keď sa do kultúry investuje, tak to zmení aj celkovú klímu mesta,“ dodal v rozhovore pre SITA Marek Maďarič. 

Rok, v ktorom patril Košiciam a francúzskemu Marseille titul Európske hlavné mesto kultúry, sa končí. Pre metropolu východného Slovenska však december nemá byť definitívnou bodkou za projektom. Vláda začiatkom októbra ministerstvu kultúry uložila, aby v rokoch 2014 a 2015 podporovalo kľúčové kultúrne aktivity projektu. Udržateľnosť môže zaistiť len viaczdrojové financovanie zo súkromných aj verejných zdrojov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies