Európske fórum cestovného ruchu reaguje na bezpečnosť aj digitalizáciu

NETKY.SK • 11 Október 2016, 14:35 • 2 min
Európske fórum cestovného ruchu reaguje na bezpečnosť aj digitalizáciu

BRATISLAVA – Bratislava sa stala dejiskom najvýznamnejšieho európskeho podujatia v oblasti cestovného ruchu. V rámci predsedníctva SR v Rade EÚ hostí 15. ročník Európskeho fóra cestovného ruchu (ETF), ktoré sa sústreďuje na najnovšie trendy a výzvy v oblasti cestovného ruchu. Hlavnými témami sú zdieľaná ekonomika, konkurencieschopnosť, digitalizácia v tomto odvetví a bezpečnostná situácia v Európe.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Karolína Ducká, úspešný rozvoj konkurencieschopného cestovného ruchu v celej EÚ je cieľom spoločnej diskusie európskych účastníkov fóra.

 

Do popredia sa podľa nej stále viac dostávajú nové technológie, ktoré v posledných rokoch spôsobili revolúciu v spôsobe cestovania. Zároveň cestovný ruch v Európe ovplyvňuje bezpečnostná situácia aj migračná kríza. Európa má preto naďalej záujem udržať si postavenie najmierumilovnejšieho kontinentu sveta a udržať či zvýšiť prílev turistov do krajín únie.

 

„Pred nami spoločne stoja nové výzvy, na ktoré musíme reagovať. Ešte pred pár rokmi sa pri výbere dovolenky v Európe nikto nezaoberal otázkou bezpečnosti. Dnes je to jeden z kľúčových faktorov, ktorý ľudia pri cestách za oddychom zvažujú. Situácia je o to ťažšia, že nikto dnes nevie na sto percent predpovedať, či a komu sa takéto niečo stane,” uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

Spoločným krokom vpred má byť aj propagácia Európy ako globálnej turistickej destinácie smerom k vzdialeným trhom. Konkrétne s ohľadom na rok 2018, ktorý bol vyhlásený za rok cestovného ruchu medzi Európskou úniou a Čínou. Minister to označil za veľkú príležitosť, ako zvýšiť počet čínskych návštevníkov v európskych krajinách.

 

„Svet sa zmenšuje a dnes sú nám aj tie najvzdialenejšie destinácie bližšie ako pred pár rokmi. Preto musíme urobiť maximum pre rast kvality a ponuky služieb. Slovensko už urobilo kus práce v tom, aby sa na vás ľudia v službách usmievali a aby sa podnikatelia naučili kooperovať. Stále však vidíme rezervy a priestor pre zlepšenie. Verím, že aj vďaka takýmto stretnutiam máme šancu spoločne sa posunúť vpred,“ zdôraznil Érsek.

 

Minister sa v rámci fóra stretol na bilaterálnom rokovaní s eurokomisárkou pre vnútorný trh Elźbietou Bieńkowskou a výkonným riaditeľom Svetovej organizácie turistického ruchu (UNWTO) Zoltánom Somogyim.

 

Počas slovenského predsedníctva sa koncom novembra bude v Bratislave konať pravidelné zasadanie Európskej komisie cestovného ruchu (ETC). Nosnou témou bude okrem schvaľovania finálneho návrhu plánu spoločných marketingových aktivít na rok 2017 aj ďalšia agenda súvisiaca s propagáciou EÚ ako cieľovej destinácie cestovného ruchu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona