Európske filmy za euro v kine Slovenského filmového ústavu

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 12:13 • 2 min
Európske filmy za euro v kine Slovenského filmového ústavu

BRATISLAVA - Kvalitné európske filmy za dobrú cenu prinesie počas leta projekt Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Filmový ústav ho pripravil v Kine Lumiére na Špitálskej ulici v Bratislave, ktoré tzv. artovými a slovenskými filmami vlani pritiahlo 37-tisíc divákov a je jedným z nosných projektov SFÚ.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SFU Simona Nôtová, počas prázdnin pripravili projekt Európske filmy za euro, v ktorého výbere je 40 filmových diel. 

V júli nájdu diváci v programe tradične archívne diela, pripomenutia významných výročí domácich i zahraničných tvorcov, už známy cyklus Music & Film, ale aj nový cyklus Best of Slovak Film.

Do výberu kolekcie projektu Európske filmy za euro sa dostali napríklad Bohémsky život od Akiho Kaurismäkiho, Dom obesenca Emira Kusturicu, ďalej snímky Manderlay, Antikrist a Melancholia od Larsa von Triera alebo Biela stuha a Láska od Michaela Hanekeho. Premietať sa budú aj životopisný hudobný film Control Antona Corbijna, komédie Adamove jablká Andersa Thomasa Jensena a Anjelsky podiel Kena Loacha alebo aj sociálna dráma Fish Tank, ktorú nakrútila britská režisérka Andrea Arnold, a Hanba Steva McQueena s Michaelom Fassbenderom. V kolekcii sú aj dve komédie, ktoré majú práva na premietanie na Slovensku len do konca leta - Čierna mačka, biely kocúr Emira Kusturicu a Keď sa muž vracia domov Thomasa Vinterberga. V projekte je aj slovenský zástupca, dokument Petra Kerekesa 66 sezón o starej košickej plavárni, ktorý rámcujú obrazové spomienky režiséra na svojho starého otca a nostalgické rozprávanie jeho starej mamy. 

Svoj priestor v kine majú každý mesiac i domáce tituly. V lete sa medzi ne zaradia tituly z júnovej prehliadky slovenských filmov, z ktorých členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberali slovenského kandidáta na Európsku filmovú cenu. Kino premietne hraný film Môj pes Killer Miry Fornay a dokument Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, ktoré akademici určili za slovenských kandidátov. V júli Lumiére ponúkne aj štyri filmy zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Nôtová upozornila, že 9. júla o 19:30 počas slávnostného otvorenia zdigitalizovanej kinosály K1 bude za osobnej účasti režiséra Petra Solana i ďalších tvorcov uvedený film Kým sa skončí táto noc (1965). "Film sa bude premietať z digitálne reštaurovanej kópie z DCP nosiča v slovenskej premiére po jeho slávnostnom uvedení na MFF Karlovy Vary, kde mal svetovú premiéru," dodala. 

Od júla spúšťa kino Slovenského filmového ústavu nový cyklus slovenských filmov pod názvom Best of Slovak Film s dôrazom na diela zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Uvedie najmä snímky zaradené v reprezentatívnej obrazovej publikácii v anglickom jazyku Best of Slovak Film 1921 - 1991 od renomovaného britského publicistu a historika Petra Hamesa, upozornila ďalej tlačová tajomníčka SFÚ. Diváci tak uvidia filmy od Stanislava Barabáša, Zdeňka Lišku, Juraja Herza a Dušana Trančíka. Všetky štyri slovenské filmy budú uvedené s anglickými titulkami. 

Lumiére prinesie aj viacero filmových noviniek, napríklad v júli predpremiéru životopisného filmu od Stevena Soderbergha o slávnom pianistovi Liberace. Archívne kino sa v júli zameria na adaptácie Shakespearových diel a predstaví päť filmov. V programe Filmotéky si dramaturgovia Kina Lumiére v júli pripomenú jedného z najdôležitejších filmárov svojej doby a predstaviteľa takzvaného autorského filmu Luisa Buňuela. Program Kina Lumiére na júl nájdete na: https://www.aic.sk/files/2013_lumiere/2013program/program201307_web.pdf



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies