Európske filmové ceny ovládla Láska, sošku má aj Alois Nebel

NETKY.SK • 3 December 2012, 08:22 • 2 min
Európske filmové ceny ovládla Láska, sošku má aj Alois Nebel

Európske filmové ceny ovládla Láska, sošku má aj Alois Nebel - Kultúra Na 25. ročníku Európskych filmových cien triumfovala Láska (2012), ktorá na sošky premenila štyri zo siedmich nominácií.

slovakia

left justify in out

imgNa 25. ročníku Európskych filmových cien triumfovala Láska (2012), ktorá na sošky premenila štyri zo siedmich nominácií. Francúzsko-nemecko-rakúska snímka ovládla kategórie Najlepší film, Najlepší režisér (Michael Haneke), Najlepšia herečka (Emmanuelle Riva) aj Najlepší herec (Jean-Louis Trintignant). Koprodukčná dráma rozpráva príbeh o osemdesiatnikoch Georgesovi a Anne - kultivovanom páre učiteľov hudby na dôchodku. Anne však jedného dňa dostane porážku a život dvoch starých ľudí, oddaných manželov, prechádza krutou emočnou skúškou. Film si z Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Cannes odniesol Zlatú palmu a tiež je rakúskym národným kandidátom na Oscara. Na Slovensku ho uviedli na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne a nedávno na MFF Bratislava. Asociácia slovenských filmových klubov začne film Láska premietať 7. februára 2013.
   Na sobotňajšom ceremoniáli udeľovania Európskych filmových cien, ktorý sa konal v maltskej metropole Valletta, získala v kategórii Najlepší európsky animovaný film ocenenie snímka Alois Nebel českého režiséra Tomáša Luňáka. Ten sa za cenu poďakoval len v krátkosti. Ďakovnú reč si nepripravil, pretože si nemyslel, že jeho snímka zvíťazí. "Vážne som s tým nepočítal. Pred pár dňami som bol v Španielsku, Nebel sa im tam páčil, ale verili vo výhru Vrások. Aj ja som sa k tomu prikláňal," povedal pre iDnes.cz režisér, pre ktorého je Alois Nebel celovečerným debutom. Na snímke produkčne participovalo aj Slovensko. 
   Viac ako 2700 členov Európskej filmovej akadémie (EFA) rozhodlo, že po dve Európske filmové ceny získa britská dráma Hanba Stevea McQueena, kde v úlohe muža závislého od sexu zažiaril Michael Fassbender, a britsko-francúzska detektívka Jeden musí z kola von režiséra Tomasa Alfredsona. Prvý menovaný film triumfoval v kategóriách Najlepší európsky kameraman a Najlepší európsky strihač, ten druhý v kategóriách Najlepší európsky výpravca a Najlepší európsky skladateľ. Cenu EFA za najlepší scenár získala dvojica Tobias Lindholm a Thomas Vinterberg za dánsku snímku Hon. Cenu za celosvetový prínos si z Malty odniesla 67-ročná britská herečka Helen Mirren, Cenu za celoživotný prínos zase 72-ročný taliansky režisér Bernardo Bertolucci. Cenu publika získala belgická komédia Hasta la Vista! 
   Európska filmová akadémia, ktorá sídli v Berlíne, vznikla v roku 1988 s cieľom podporovať európske filmy. Jej zakladajúcim prezidentom bol švédsky režisér Ingmar Bergman. Súčasným prezidentom je nemecký režisér Wim Wenders. 
   Informácie pochádzajú z webovej stránky europeanfilmawards.eu. 
   Prehľad ocenených na 25. ročníku Európskych filmových cien: 
   Najlepší európsky film: Láska
   Najlepší európsky režisér: Michael Haneke - Láska
   Najlepšia európska herečka: Emmanuelle Riva - Láska
   Najlepší európsky herec: Jean-Louis Trintignant - Láska
   Najlepší európsky scenárista: Tobias Lindholm a Thomas Vinterberg - Hon
   Najlepší európsky kameraman: Sean Bobbitt - Hanba
   Najlepší európsky strihač: Joe Walker - Hanba
   Najlepší európsky výpravca: Maria Djurkovic - Jeden musí z kola von
   Najlepší európsky skladateľ: Alberto Iglesias - Jeden musí z kola von
   Európsky objav - Prix FIPRESCI: Kauwboy, réžia: Boudewijn Koole
   Najlepší európsky dokument: Hiver Nomade, réžia: Manuel von Stürler 
   Najlepší európsky animovaný film: Alois Nebel, réžia: Tomáš Luňák 
   Najlepší európsky krátky film: Superman, Spiderman or Batman, réžia: Tudor Giurgiu
   Najlepší európsky koproducent - Prix Eurimages: Helena Danielsson
   Cena za celosvetový prínos: Helen Mirren
   Cena za celoživotný prínos: Bernardo Bertolucci
   Cena publika: Hasta la Vista!

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona