Európske dotácie neboli použité na sľubovaný vývoj! Muž ich investoval na modely vláčikov

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 6:0 • 2 min
Európske dotácie neboli použité na sľubovaný vývoj! Muž ich investoval na modely vláčikov

Muž a jeho dvaja spoločníci získali dotácie z Európskej únie a z rozpočtu ČR, aby sa venovali vedeckým projektom v oblasti nanotechnológií.

slovakia

left justify in out

Za prijaté finančné prostriedky si okrem iného kúpili aj 8 000 vláčikov a spôsobili tak škodu vo výške 133 miliónov českých korún (približne päť miliónov eur), informovala v stredu česká polícia. TASR informáciu prevzala zo servera Novinky.cz.

 

img


„Podľa doterajších záverov trestného konania mal hlavný páchateľ predstierať realizáciu zložitých vedeckých projektov v odbore nanotechnológia. V dotačnom konaní mal predkladať fiktívne podklady, napríklad vymyslené objednávky, faktúry či zmluvy,“ popísal spôsob podvodu hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Zmluvy mali podľa jeho slov falošné podpisy a pečiatky.

 

img

 

Za získané peniaze sa trojica obohacovala. Investovala napríklad do hnuteľného aj nehnuteľného majetku a za niekoľko miliónov korún si muži kúpili viac ako 8 000 modelov železničných vláčikov. Modely aj majetok vo výške 50 miliónov korún (približne dva milióny eur) policajti zaistili.

 

img

 

Podľa zistení kriminalistov mali páchatelia od roku 2011 čerpať dotácie vo výške takmer 133 miliónov korún a ďalších 130 miliónov sa pokúsili získať. Bola na nich podaná obžaloba zo spáchania trestných činov poškodenia finančných záujmov Európskej únie, dotačného podvodu a legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Mužom hrozí desať rokov odňatia slobody.

 

Možno vás zaujme: Instagram a Facebook odstraňujú príspevky ponúkajúce interrupčné tabletky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona