Európske členské štáty NATO a Kanada tento rok navýšili výdavky na obranu o 4,3 %

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 13:46 • 2 min
Európske členské štáty NATO a Kanada tento rok navýšili výdavky na obranu o 4,3 %

BRUSEL - Európske členské štáty NATO a Kanada zvýšia v roku 2017 výdavky na obranu.

slovakia

left justify in out

Tento rok predpokladajú reálny nárast o 4,3 percenta, uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

"Aby boli naše štáty bezpečné, musíme pokračovať v úsilí o zvyšovanie výdavkov na obranu a spravodlivejšom zdieľaní (finančnej) záťaže v rámci celej aliancie," povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii pred zasadnutím ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli.

 

Na spravodlivejšie zdieľanie nákladov na obranu vyzývajú predovšetkým Spojené štáty na čele s prezidentom Donaldom Trumpom.

Po rokoch poklesu výdavkov na obranu sa podľa Stoltenberga situácia obrátila k lepšiemu v roku 2015.

 

V roku 2016 rast pokračoval a aj tento rok NATO predpokladá reálny nárast o 4,3 percenta. "To znamená, že v priebehu posledných troch rokov európski spojenci a Kanada dali na obranu o takmer 46 miliárd dolárov (približne 40,5 miliardy eur) viac," konštatoval Stoltenberg.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona