Európske cestovky rušia už aj pobyty v letoviskách pri Červenom mori

NETKY.SK • 17 August 2013, 07:29 • 2 min
Európske cestovky rušia už aj pobyty v letoviskách pri Červenom mori

KÁHIRA - Násilnosti v Egypte začínajú mať výraznejší nepriaznivý dopad na miestny turistický priemysel. Viaceré európske cestovné kancelárie rušia už aj pobyty v letoviskách na egyptskom pobreží Červeného mora, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecko v piatok rozšírilo svoje varovanie pred cestovaním do Egypta aj na populárne letoviská v oblasti Hurghady a Šarm aš-Šajchu. Nemecké cestovné kancelárie zo skupín Thomas Cook a TUI - na základe nových odporúčaní rezortu diplomacie v Berlíne - zrušili všetky plánované pobyty v Egypte. Zákazníci si budú môcť bez ďalších poplatkov zvoliť iné dovolenkové destinácie. 

Podobnú rozšírenú výstrahu pre svojich občanov vydalo v piatok aj Švédsko. Tamojšie cestovné agentúry následne zrušili všetky zájazdy do Šarm aš-Šajchu a Hurghady. Švédsky príklad nasledovalo Švajčiarsko a Belgicko, v ktorom spoločnosti Neckermann a Jetair pozastavili dovolenkové pobyty v Egypte až do 31. augusta. 

Británia do svojho cestovného varovania zatiaľ nezahrnula červenomorské letoviská, ale londýnsky rezort diplomacie svoje odporúčania neustále prehodnocuje. Plošné varovanie pred cestovaním do Egypta už začiatkom júla zaviedlo Francúzsko. 

Trojdňové pouličné zrážky v Káhire a ďalších mestách donútili viaceré veľké medzinárodné firmy, aby pozastavili činnosť svojich pobočiek pôsobiacich v Egypte, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí. K takémuto opatreniu pristúpili napríklad spoločnosti General Motors, Electrolux, Royal Dutch Shell, Toyota, Suzuki a BASF. Desaťtisíce islamistov protestovali v piatok po celej krajine proti násilným zásahom armády voči prívržencom zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. V každodenných protestoch mienia pokračovať aj počas celého nasledujúceho týždňa. 

Rozsiahla vlna nepokojov v Egypte si od stredy vyžiadala už vyše 700 životov. Len v priebehu piatka si zrážky medzi islamistickými demonštrantami a políciou, respektíve Mursího odporcami, vyžiadali v rôznych oblastiach Egypta najmenej 82 životov, z toto 72 civilistov a 10 policajtov, uviedla agentúra AP.

Egyptská koptská cirkev v piatok oficiálne vyjadrila podporu armáde v jej "boji proti terorizmu". Vyhlásenie koptskej pravoslávnej cirkvi bolo zverejnené po tom, ako stúpenci zosadeného islamistického prezidenta začali tento týždeň útočiť na kostoly, obchody a domy miestnych kresťanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies