Európske ceny plynu stúpli, keďže Rusko zrejme nezvýši dodávky

NETKY.SK • 8 November 2021, 12:39 • 2 min
Európske ceny plynu stúpli, keďže Rusko zrejme nezvýši dodávky

AMSTERDAM/ MOSKVA - Dôvodom rastu cien plynu sú signály, že Rusko nezvýši dodávky, ako sľúbil prezident Vladimir Putin. Minimálne nie od pondelka. Ruský prezident Vladimir Putin sľúbil, že Rusko začne posielať viac plynu do Európy od pondelka, keď nariadil koncernu Gazprom naplniť európske zásobníky potom, ako dokončí plnenie zásobníkov v Rusku. Gazprom namiesto toho uviedol, že tento týždeň nepredá žiadny plyn cez svoju spotovú platformu.

slovakia

left justify in out

Európske ceny plynu teda na začiatku nového týždňa opäť výrazne vzrástli.  Európsky referenčný termínovaný kontrakt na plyn sa na burze v Amsterdame posilnil až o 9,7 % a jeho cena sa dostala na 81,23 eura za megawatthodinu (MWh). Neskôr prišiel o časť ziskov a tesne pred desiatou hodinou SEČ sa obchodoval s plusom 7,1 % po 79,25 eura za MWh. Ekvivalentný britský kontrakt na

plyn zdražel o 8 %.

 

img

 

Objednávky na kapacity prepravy plynu cez plynovod Jamal ukázali, že dodávky zostanú pod normálom aj v pondelok. Navyše Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko do Nemecka, v pondelok ráno stále pracoval v reverznom móde, to znamená, že plyn prúdi zo západu na východ.

 

Ruský prezident Vladimir Putin sľúbil, že Rusko začne posielať viac plynu do Európy od pondelka, keď nariadil koncernu Gazprom naplniť európske zásobníky potom, ako dokončí plnenie zásobníkov v Rusku. Gazprom namiesto toho uviedol, že tento týždeň nepredá žiadny plyn cez svoju spotovú platformu. Takisto neboli na pondelkových aukciách rezervované žiadne extra prepravné kapacity na dodávky plynu do Európy počas tohto týždňa.

 

img

 

"Je to sklamanie, keďže trh s plynom potrebuje vyššie dodávky," uviedol obchodník holandskej eneregtickej firmy PZEM Niek van Kouteren. "Ak Rusko nezvýši dodávky, ceny zrejme budú pokračovať v raste."

 

Európske ceny plynu sa tento rok viac než strojnásobili. Hlavným dôvodom sú slabé dodávky z Ruska. Moskva opakovane vyhlásila, že môže dodávať viac plynu po spustení prevádzky kontroverzného plynovodu Nord Stream 2. Podľa niektorých európskych politikov Rusko týmto spôsobom tlačí na Nemecko a Európsku úniu (EÚ), aby schválili prevádzku plynovodu Nord Stream 2.

 

img

 

Európske zásoby plynu sú na začiatku aktuálnej vykurovacej sezóny najnižšie za viac než desať rokov. Obchodníci čakajú na viac dodávok z Ruska a rastú obavy, že v prípade chladnej zimy nebude dostatok plynu.

 

Možno vás zaujme: Tak predsa. Moldavsko a Rusko sa dohodli na dodávkach plynu

 

Dodávky ruského plynu do Nemecka cez plynovod Jamal sa opäť zastavili v sobotu 6. 11. ráno, ukázali to údaje nemeckého prevádzkovateľa plynovodnej siete Gascade. Namiesto toho teraz plyn prúdi z Nemecka do Poľska. Jamal začal pracovať v reverznom móde už predchádzajúcu sobotu 30. októbra, čo trvalo až do štvrtka 4. 11., keď sa obnovili dodávky do Nemecka, aj keď výrazne pod kapacitu plynovodu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies