Európske burzy podporil nemecký index, posilili aj trhy v USA a Japonsku

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:18 • 2 min
Európske burzy podporil nemecký index, posilili aj trhy v USA a Japonsku

BRATISLAVA - Európsky akciový trh v utorok posilnil, pričom nemeckému indexu DAX sa darilo lepšie ako celkovému trhu v reakcii na dobré údaje o ekonomike krajiny. Analytici uviedli, že náladu zlepšilo aj oživenie čínskeho akciového trhu.

slovakia

left justify in out

Pre obavy o čínsky hospodársky rast v dôsledku výrazného výpredaja čínskych akcií sa v poslednom období dostal pod silný tlak aj európsky akciový trh. V utorok však paneurópsky index FTSEurofirst 300 stúpol o 1,2 % na 1 415,58 bodu, pričom nemecký index DAX vzrástol o 1,6 % na 10 271,36 bodu. Utorková správa o tom, že objem nemeckého exportu a importu dosiahol v júli rekordné maximá, naznačila pretrvávanie silného zahraničného dopytu po tovaroch najväčšej európskej ekonomiky napriek ekonomickému spomaleniu Číny. "Nemecké údaje poskytujú určitú úľavu," povedal Philippe Gijsels, šéf výskumu BNP Paribas Fortis Global Markets.


Americký akciový trh v utorok vzrástol o vyše 2 %. Reagoval tak na oživenie globálneho akciového trhu vďaka obratu k lepšiemu na čínskych trhoch. V utorok si viac ako 2 % pripísalo deväť z desiatich hlavných segmentov v rámci indexu S&P. Oslabil iba segment energetiky. Priemyselný index Dow Jones posilnil o 2,42 % na 16 492,68 bodu, index S&P 500 stúpol o 2,51 % na 1 969,41 bodu a technologický Nasdaq si prilepšil o 2,73 % na 4 811,93 bodu. Minulý týždeň však všetky tri hlavné americké akciové indexy oslabili prinajmenšom o 3 %. V utorok indexy S&P a Nasdaq podporilo hlavne zdraženie akcií spoločnosti Apple, ktorých cena sa zvýšila o 2,8 %.


Hlavný tokijský akciový index Nikkei si v stredu pripísal najväčší jednodňový zisk za takmer sedem rokov, keďže premiér krajiny Šinzo Abe signalizoval ďalšie kroky na podporu ekonomiky. Abe vo vyhlásení naznačil, že sa bude snažiť znížiť korporátne dane a optimisticky sa vyjadril o dosiahnutí transpacifickej obchodnej dohody. Index Nikkei vzrástol o 7,7 % na 18 770,51 bodu. Išlo o jeho najvýraznejší jednodňový rast od 30. októbra 2008, pričom nahor ho potiahlo zdraženie akcií farmaceutických a finančných spoločností. Posilnili aj akcie exportérov. Toyota Motor Corp stúpla o 6,3 % a Honda si prilepšila o 6,6 %. Širší index Topix vzrástol o 6,4 % na 1 507,37 bodu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies