Európske burzy klesajú, zrejme zaznamenajú najprudší mesačný pád za 4 roky

NETKY.SK • 31 August 2015, 14:21 • 2 min
Európske burzy klesajú, zrejme zaznamenajú najprudší mesačný pád za 4 roky

LONDÝN - Európske burzy klesajú, pričom kľúčové indexy v Nemecku a Francúzsku zrejme zaznamenajú v auguste najprudší pád za 4 roky.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú turbulencie na akciových trhoch v Číne a blížiace sa zvyšovanie úrokových sadzieb v USA.

 

Index Euro STOXX 50, na ktorom sú kótované blue-chipy z eurozóny, bol približne uprostred dnešného obchodovania v mínuse 0,8 %. Nemecký DAX rovnako ako francúzsky CAC stratili každý 0,9 %. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 oslabil o 0,3 % a tiež zrejme zaznamená najhorší mesiac od augusta 2011. Obchodované objemy sú relatívne nízke, keďže britský trh je zatvorený z dôvodu sviatku.

 

Americká centrálna banka (Fed) ponechala v piatok (28. 8.) otvorenú možnosť, že úrokové sadzby zvýši prvýkrát od finančnej krízy už v septembri. A to aj napriek tomu, že niektorí predstavitelia Fedu predtým vyhlásili, že sprísňovanie menovej politiky sa zrejme odloží pre turbulencie na finančných trhoch.

Negatívny vplyv na európske akcie má aj pokles na ázijských trhoch. Čínske akciové trhy v auguste prudko klesli a dnes opäť oslabili po výraznom oživení koncom minulého týždňa. Kľúčový šanghajský index Composite dnes stratil 0,82 % a uzavrel na úrovni 3205,99 bodu. Počas obchodovania sa dočasne ocitol v mínuse vyše tri percentá. Index za uplynulý mesiac stratil takmer 12,5 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies