Európske akcie prvýkrát od referenda o brexite posilnili

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 13:23 • 2 min
Európske akcie prvýkrát od referenda o brexite posilnili

LONDÝN - Európsky akciový trh v utorok prvýkrát posilnil po rozsiahlom výpredaji akcií, ktorý nasledoval po šokujúcom odhlasovaní odchodu Británie z Európskej únie v štvrtkovom referende.

slovakia

left justify in out

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 si v úvode obchodovania prilepšil o 2 percentá. Posilnili akcie britských a európskych bánk, ktorých sa pokles trhu dotkol najviac. Barclays si pripísala 6,3 % a Deutsche Bank vzrástla o 3,5 %. Akcie Volkswagenu zdraželi o 4,3 % po tom, ako sa zdroje vyjadrili, že automobilka sa blíži k urovnaniu emisného škandálu v USA s nákladmi vyše 15 mld. USD.


Akcie hlavných ropných spoločností tiež posilnili a pridali trhu ďalší stabilizačný efekt. Ceny ropy sa totiž zvýšili v súvislosti s tým, že hroziaci štrajk v Nórsku by mohol obmedziť produkciu najväčšieho západoeurópskeho producenta ropy. Manažér fondu Clairinvest Ion-Marc Valahu uviedol, že jedným z faktorov, ktorý pomohol upokojiť investorov, boli známky toho, že britskí a európski politici sa neponáhľajú s aktiváciou článku 50, ktorým sa štartuje mechanizmus odchodu krajiny z EÚ. Časť investorov však zostala pri nákupoch akcií opatrná s poukázaním na pretrvávajúci tlak na britský trh vyplývajúci napríklad z toho, že ratingová agentúra Standard & Poor's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Veľkej Británie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona