Európske a severoafrické štáty sa spojili, aby utečencom zabránili v ceste do Európy

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 18:52 • 2 min
Európske a severoafrické štáty sa spojili, aby utečencom zabránili v ceste do Európy

RÍM - Európske a severoafrické štáty chcú spoločnými silami zabrániť nebezpečnej snahe afrických migrantov preplaviť sa za vytúženým blahobytom cez Stredozemné more do Európy.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí ministrov vnútra, na ktorom sa dnes v Ríme zúčastnili šéfovia rezortov napríklad z Francúzska, Nemecka, Talianska, ale aj Líbye či Tuniska, sa rozhodlo o zriadení stálej kontaktnej skupiny.

 

Hostiteľ stretnutia, taliansky minister vnútra Marco Minniti, priznal, že sa nepodarilo vyriešiť všetky problémy a že nikto z účastníkov nemá vo vrecku riešenie. Ide však o to spoločne konať, zdôraznil a dodal, že členovia kontaktnej skupiny by sa mali stretávať pravidelne. Hlavnými otázkami budú okrem iného posilnenie pobrežnej stráže a ochrany hraníc v Líbyi a boj s príčinami exodu Afričanov.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere ešte pred stretnutím naznačil, že pôjde o pokus vytvoriť z protistojacich strán spojencov v záujme riešenia problematiky. Podľa jeho názoru by sa zainteresované štáty mali pokúsiť ľudí smerujúcich do Európy zadržať s cieľom znemožniť tak komerčné kriminálne záujmy prevádzačov a pašerákov. Samotným migrantom treba jasne odkázať, že cesta cez Líbyu je náročná, a odradiť ich od úmyslov vydať sa do Európy, prípadne ich vracať do vlasti, ak sa na starý kontinent dostanú.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos považuje stabilizáciu pomerov v Líbyi za kľúč k riešeniu migračnej krízy. Situácia v tejto severoafrickej krajine je totiž mimoriadne komplikovaná, a to napriek snahe Západu o podporu vlády národnej jednoty. Jej premiér Fájiz Sarrádž nechýbal na dnešnej schôdzke v talianskej metropole.

 

Iba počas uplynulého víkendu zachránili z vôd Stredozemného mora pri viac ako 20 operáciách vyše 3000 migrantov, ktorí sa ocitli v núdzi. Nárast pokusov o prekonanie nebezpečnej trasy súvisí so zlepšením meteorologickej situácie v regióne.

 

Úsilie politikov a deklarovanú snahu riešiť problém sprevádzajú i kritické hlasy napríklad z organizácie Pro Asyl, ktorá odsúdila snahy o čo možno najskoršie zastavenie utečencov smerujúcich na starý kontinent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies