Európska vesmírna agentúra vám zaplatí za takýto príjemný odpočinok

NETKY.SK • 19 Február 2020, 16:39 • 2 min
Európska vesmírna agentúra vám zaplatí za takýto príjemný odpočinok

Teraz môžete dostať zaplatené za potešenie z toho, že ste ležali vo vani týždeň, pretože Európska vesmírna agentúra (ESA) hľadá ľudí, aby sa zúčastnili novej štúdie.

slovakia

left justify in out

Štúdia sa má uskutočniť koncom tohto roka na Inštitúte pre vesmírnu medicínu a fyziológiu (MEDES) v Toulouse vo Francúzsku.

 

Ponorené v suchom kúpeli

ESA požaduje, aby 20 žien (predchádzajúce štúdie so suchým ponorením boli všetci muži) sedeli päť dní v kúpeli so suchým ponorením, aby sa otestovali účinky beztiaže na ľudské telo.

 

Ponorenie do sucha znamená, že účastníci ležia vo vani na nepremokavej plachte, takže sa v skutočnosti nezmočia.

 

ESA vysvetlila tento koncept: "Štúdie suchého ponorenia ťažia z vyvíjania menšieho tlaku na telo, pretože dobrovoľníci sú vo vani, čo je stav, ktorý napodobňuje zážitok plávania astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici.“

 

Ale ak si myslíte, že je to vtip, nadšenci v ESA v tom majú jasno, že ide o serióznu vedeckú štúdiu a nie o veľa zábavy.

 

Vedúci tímu ESA v oblasti kozmického letu Jennifer Ngo-Anh povedal: "Dostávame veľa žiadostí o dobrovoľníctvo pre tieto štúdie, ale nie sú to žarty."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ESA (@europeanspaceagency),

 

Nie je to len sranda

"Ležanie v posteli znie zábavne, ale potešenie sa stráca veľmi rýchlo - najmä keď sa odoberá krv a dochádza k svalovej biopsii - neustále obdivujeme dobrovoľníkov, ktorí obetujú svoj každodenný život v prospech ľudského skúmania!“

 

Zatiaľ nie je známe, koľko účastníkom bude za experiment zaplatené. Svoje meno však môžete v prípade takýchto štúdií uviesť ďalej. MEDES vás potom bude kontaktovať, ak splníte kritériá pre nadchádzajúcu štúdiu.

 

89 dní na lôžku

NASA predtým platila ľuďom okolo 12 000 eur, aby strávili 89 dní v posteli ako súčasť štúdie o umelom odpočinku na lôžku.

 

NASA to vysvetlila: "Výsledky štúdie pomáhajú vedcom vyvinúť účinnejšie protiopatrenia alebo preventívne opatrenia, aby astronauti na vesmírnej stanici nemuseli tráviť väčšinu dňa športovaním.“

 

NASA tiež nedávno oznámila, že bude hľadať ďalšiu skupinu astronautov smerujúcich na Mesiac.

 

 

Najímajú sa budúci mesiac a bude trénovať veľa nováčikov, aby sa zúčastnili budúcich misií na Mesiac, s cieľom odletieť do vesmíru už za štyri roky.

 

Administrátor NASA Jim Bridenstine, hovoriac o náborovej jednotke, povedal: "Tento rok oslavujeme náš 20. rok nepretržitej prítomnosti na Medzinárodnej vesmírnej stanici na nízkej obežnej dráhe Zeme a my sme na pokraji odoslania prvej ženy a nasledujúceho človeka na Mesiac do roku 2024."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona