Európska únia zvažuje zavedenie ciel na americké výrobky v hodnote do 3 mld. eur

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 13:25 • 2 min
Európska únia zvažuje zavedenie ciel na americké výrobky v hodnote do 3 mld. eur

BRUSEL - Európska únia zvažuje zavedenie 25-% dovozného cla na americké výrobky v celkovom objeme takmer 3 miliardy eur, ak americký prezident Donald Trump zrealizuje svoje plány a zavedie vysoké clá na všetok dovoz ocele a hliníka.

slovakia

left justify in out

Uviedli to v týchto dňoch zdroje z Európskej únie.

 

Trump koncom týždňa uviedol, že "na budúci týždeň podpíše dovozné clá na oceľ vo výške 25 % a na hliník vo výške 10 %". V reakcii na to Európska komisia oznámila, že na tieto kroky bude "rázne" reagovať.

 

Oficiálne sa ako dôvod amerického zavedenia ciel na oceľ a hliník udáva národná bezpečnosť. Podľa EÚ však v skutočnosti ide len o protekcionizmus s cieľom zlepšiť pozíciu domácich firiem.

 

Ako uviedla agentúra Reuters, hodnota exportu ocele z EÚ do USA dosiahla vlani 5,3 miliardy eur a v prípade hliníka to bolo 1,1 miliardy eur. Navyše, dodali zdroje z EÚ, pri niektorých typoch ocele USA nemôžu preukázať za minulý rok žiadne zvýšenie dovozu. To znamená, že v prípade tejto ocele sa žiadne ochranárske opatrenia uplatniť nemôžu. Zdroje z EÚ dodali, že pri spomínaných typoch ocele dosiahol v roku 2017 únijný export do USA okolo 2,8 miliardy eur.

 

Ak by sa dovozné clá dotkli všetkej európskej ocele vyvážanej do USA, Európska únia je pripravená uvaliť 25-% clo na dovoz vybraných produktov z USA v hodnote okolo 2,8 miliardy eur. Z toho tretinu by tvorila americká oceľ, ďalšiu iné priemyselné produkty a zvyšnú tretinu poľnohospodárske výrobky. Zoznam produktov by mal byť členským krajinám EÚ známy na budúci týždeň.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona