Európska únia žiada zastavenie násilia voči Rohingom v Mjanmarsku

NETKY.SK • 5 September 2017, 14:03 • 2 min
Európska únia žiada zastavenie násilia voči Rohingom v Mjanmarsku

BRUSEL - Európska únia dnes v stanovisku k situácii v Mjanmarsku požiadala o neobmedzený humanitárny prístup a podporu pre humanitárnych pracovníkov v záujme poskytnutia pomoci pre 350-tisíc zraniteľných ľudí v Jakchainskom štáte na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis zdôraznil, že treba predísť ďalšiemu zhoršovaniu už vážnej humanitárnej situácie v Jakchainskom štáte. Ide o najchudobnejšiu oblasť Mjanmarska, kde žije vyše milióna členov moslimskej menšiny Rohingov. Tisíce z nich v poslednom období utiekli zo svojich domovov pre prenasledovanie zo strany väčšinového obyvateľstva vyznávajúceho budhizmus.

 

"Vyzývam všetky strany, aby znížili napätie a plne dodržiavali medzinárodné právo v oblasti ľudských práv a najmä aby sa zdržali akéhokoľvek násilia voči civilistom," uviedol Stylianidis vo svojej výzve. Európska komisia v tejto súvislosti upozornila, že mnohí civilisti z menšiny Rohingov pod tlakom represálií sú nútení hľadať útočisko za hranicami v Bangladéši.

 

"Nesmú byť vracaní späť alebo deportovaní. Oceňujeme pohostinnosť, ktorú prejavuje vláda a ľudia v Bangladéši už viacero desaťročí. Pomoc a ochrana zo strany bangladéšskych orgánov je v súvislosti s novou vlnou utečencov rozhodujúca, dovtedy kým sa nepodarí stabilizovať situáciu v Jakchainskom štáte a zaručiť ich bezpečný návrat domov," spresnil Stylianidis.

 

Podľa eurokomisára je Európska únia odhodlaná podporovať všetko úsilie pre upokojenie situácie v Jakchainskom štáte a neúnavne pracuje so všetkými zainteresovanými stranami na dosiahnutí tohto cieľa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona