Európska únia zakázala Shazam

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 16:45 • 2 min
Európska únia zakázala Shazam

Nový európsky autorský zákon čoskoro spôsobí, že Shazam zanikne a nebude schopný pracovať v rámci EÚ.

slovakia

left justify in out

Smernica o autorskom práve na digitálnom jednotnom trhu, ktorá obsahuje kontroverzný článok 13, je významnou novou reformou zákona o autorskom práve, ktorej cieľom je rovnomernejšie šíriť digitálne zisky a sťažiť veľkým technologickým spoločnostiam využívanie obsahu tvorcov.

 

V utorok bol schválený v parlamente EÚ, podporovaný veľkými nahrávacími spoločnosťami ako Sony a Universal, ktorí často vlastnia práva na hudbu distribuovanú nelegálne cez internet.

 

Dôsledkom toho však bude, že Shazam už nebude schopný fungovať. Právne záväzný filter, ktorý bude technologická spoločnosť nútená integrovať do svojho algoritmu, v podstate spôsobí pád platformy, pretože akýkoľvek pokus o identifikáciu úryvkov hudby v Shazame bude označený ako používanie materiálu chráneného autorskými právami a bude blokovaný filtrom.

 

img

 

Vedúci oddelenia predaja Drumcode Kerrol Doof vyjadril znepokojenie nad tým, ako spoločnosť Shazam ovplyvní predaj pre priemysel. Ľudia si vďaka prehliadaču hudby totiž dokázali nájsť autora piesne, ktorá sa im páčila. 

 

Niektorí znalci však túto správu vítajú. Selim Ector, zamestnanec v obchode Rush Hour Records v Amsterdame, povedal: „Srdečne vítam túto skvelú správu. ID kultúra je parazit na túto krásnu maličkosť, ktorú nazývame kultúra tanečnej hudby. Skutočne verím, že si nemôžete vychutnávať hudbu, ak ste si ju sami nevedeli nájsť. Moje debny s vinylom, ktoré som s láskou zbieral počas celého života, sú nadradené akémukoľvek backendu Shazamu. To nie je vec na diskusiu.“ uviedol pre Mixmag.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies