Európska únia vyšle do Stredoafrickej republiky vojenskú výcvikovú misiu

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 17:49 • 2 min
Európska únia vyšle do Stredoafrickej republiky vojenskú výcvikovú misiu

LUXEMBURG - Európska únia schválila dnes zriadenie vojenskej výcvikovej misie, ktorá bude v Stredoafrickej republike (SAR) pomáhať pri reforme tamojšieho obranného sektora. SAR sa v súčasnosti spamätáva z dvojročného konfliktu medzi moslimskou a kresťanskou komunitou.

slovakia

left justify in out

Krajina prekonala násilie medzi náboženskými skupinami po tom, ako v marci 2013 povstalci z moslimskej organizácie Séléka zvrhli vtedajšieho kresťanského prezidenta Francoisa Bozizého. Počas následnej vlny konfliktov zahynuli tisíce ľudí a približne milión obyvateľov musel utiecť zo svojich domovov.


Misia bude mať podľa agentúry DPA základňu v hlavnom meste Bangui a v rámci prvotného plánu bude operovať dva roky, oznámila EÚ vo vyhlásení prezentovanom na stretnutí ministrov obrany členských štátov. Misia má za cieľ prispieť k vytvoreniu "modernej, účinnej, inkluzívnej a demokratickej" armády SAR.


Rozhodnutie prichádza po pôsobení predošlej poradnej misie EÚ, ktorá vznikla pred rokom na pomoc pri reforme ozbrojených síl SAR. Dvadsaťosemčlenný blok vtedy v krajine rozmiestnil svoje sily, ktoré sa pripojili k mierotvornej činnosti po boku jednotiek OSN, Africkej únie (AÚ) a francúzskych vojakov.


Medzinárodné mierotvorné operácie v SAR si však v uplynulých mesiacoch vyslúžili ostrú kritiku ohľadom obvinení z viac než 140 prípadov sexuálnych deliktov spáchaných ich príslušníkmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies